Tudomány-Tech

Ilyen az Európát és hazánkat pusztító aszály az űrből

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 6. 14:43

Ijesztő műholdképek mutatják meg, hogyan száradt ki a kontinensünk egy év alatt. 

A Sentinel 2 űrfelvételein jól látható, hogy Európa 500 éve a legsúlyosabb szárazsággal küzd, írja a Space.com. Az európai műhold 2021 és 2022 július 1. és augusztus 31. között készített képsorozatait videóba fűzték, és Twitteren tették közzé.

A képsorozat megmutatja, hogyan száradt ki Európa a hosszú hónapok óta tartó pusztító aszály következtében:


A Földet megfigyelő Sentinel műholdakat az Európai Unió Copernicus programja működteti. A Twitteren közzétett videójukon jól látható, hogy július 1. és augusztus 31. között Európa-szerte hatalmas területek váltak zöldellő zöldből száraz barnává.

A növényzet jelentős mértékben károsodott Dél- és Kelet-Anglia, Észak-Franciaország, Németország, Lengyelország és Közép és Kelet-Európa nagy kiterjedésű területein. Jól látszik, hogy sajnos Magyarországon is hatalmas zöld területek váltak szinte teljesen sivatagossá.

A meteorológusok és klímakutatók a teljes csapadékhiány miatt az elmúlt 500 év legsúlyosabb szárazságaként jellemezték a kontinenst sújtó aszályt: valószínűleg az idei európai nyár a legszárazabb az 1540-es történelmi aszály óta.

A folyók, köztük a Rajna, a Duna és a Pó vízszintje olyan alacsonyra csökkent, hogy a vízi utakat sok helyen lezárták a forgalom elől. A kivételesen meleg és száraz időjárás jelentősen megnövelte az erdőtüzek kockázatát. 

Nyitókép: Sentinel II / Copernicus / Twitter

#Tudomány-Tech#tudomány#aszály#szárazság#klímakatasztrófa#műholdkép#copernicus#sentinel

Címlapról ajánljuk