Tudomány-Tech

Szén-dioxid lehet egy távoli bolygó légkörében

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 26. 12:14

A szén-dioxidot sok exobolygónál mérőpálcaként használhatják, sok mindenre lehet következtetni a jelenlétéből.

A James Webb űrtávcső legfrissebb adatait elemezve vették észre szakértők, hogy a 700 fényévnyire lévő WASP-39b jelzésű égitest légkörében szén-dioxid lehet – írja az IFL Science. A bolygó a pályája közben elhalad a Föld és a csillaga között, az űrtávcső ilyenkor egy sor adatot tud szolgáltatni róla. Például arról is, hogy a bolygó atmoszférájának milyen anyaga blokkolta az adott infravörös sugarakat. A WASP-96b jelű bolygón ezzel a módszerrel már vízgőzt is sikerült kimutatni korábban.

Natalie Batalha, a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem kutatója azt mondta, hogy a Hubble mérései alapján eddig csak sejteni lehetett a szén-dioxid jelenlétét, most azonban a sejtésük beigazolódni látszik. 

A WASP-39b nagy, forró gázbolygó, ami közel kering a csillagához, a felszínén 900 Celsius-fok a hőmérséklet. A bolygó mérete 1,3-szor nagyobb a Jupiternél, de a tömege nagyjából akkora, mint a Szaturnuszé.

A szén-dioxid fontos indikátor, több anyag jelenlétét is jelezheti, jelen van többek között a Marson vagy a Szaturnuszon is.

Jonathan Fortney, a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint azért fontos, hogy meghatározzák, mennyi úgynevezett nehéz elem van a bolygón, mert ezeknek az anyagoknak az aránya segít megérteni a kialakulás folyamatát.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Tudomány-Tech#szén-dioxid#űrkutatás#james webb űrtávcső#gáz

Címlapról ajánljuk