Tudomány-Tech

Most épp arról terjednek konteók, hogy a CERN szó szerint kaput nyitott a pokolba, és démonokkal beszélgetnek a tudósok

rtl.hurtl.hu

2022. július 29. 7:37

Nem, nem nyílt ki balra a második ajtó.

Néha egészen bizarr a munkája a tényellenőrzést végző újságíróknak, akik az interneten futótűzként terjedő álhíreket cáfolják. Most az USA Today munkatársai arról kényszerültek cikket írni, hogy a svájci CERN hadronütköztetője valójában nem nyitott meg egy kaput a pokolba, és az azt üzemeltető tudósok nem kommunikálnak démonokkal.

A Nagy Hadronütköztető nevű műszert áprilisban helyezték üzembe három év kihagyás után, ami alatt megjavították és fejlesztették azt. A szerkezet protonokat ütköztet, amivel az univerzum eredetéről remélnek megtudni új információkat.

Július elején a TikTokon kezdett el terjedni az az elmélet, mely szerint „a cern egy démoni, gonosz masina, ami más dimenziókba/Pokolba/más spirituális világokba (…) nyit meg ajtókat, és démonokat/átkozott lelkeket” hoz a világba, szól az egyik legnépszerűbb poszt leírása.

Az USA Today munkatársai fizikus szakértőket is megkérdeztek, akik elmagyarázták, hogy a részecskeütköztető nem képes „portálokat” nyitni. Ahhoz, hogy akár egy mikroszkopikus féreglyukat, vagy fekete lyukat létrehozzanak, olyan óriási részecskegyorsítóra lenne szükség, mint az egész univerzum.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#cern#részecskegyorsító#pokol#portál#álhír#konteó

Címlapról ajánljuk