Tudomány-Tech

NASA: Hőhullámok és tüzek perzselik Európát, Afrikát és Ázsiát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 16. 8:08

A meteorológiai állomások és Földfigyelő műholdak adatai szerint idén nyáron sorra dőlnek a hőmérsékleti rekordok.

2022 júniusában és júliusában egymást érő hőhullámok sújtják Európát, Észak-Afrikát, a Közel-Keletet és Ázsiát, közölte a NASA Földfigyelő szolgálata. Az adatok szerint a hőmérséklet sok helyen 40 Celsius-fok fölé emelkedett, ezzel számos régóta fennálló rekordot döntve meg.

Az amerikai űrügynökség által kiadott alábbi térkép a földfelszíni levegő-hőmérséklet szélső értékét szemlélteti 2022. július 13-án, a Föld keleti féltekéjén.

NASA: Hőhullámok és tüzek perzselik Európát, Afrikát és Ázsiát
Kép: Joshua Stevens, GEOS-5, NASA GSFC / NASA Earth Observatory 

A térképen látható, „nagy kiterjedésű, szélsőséges (és rekordot döntő) hőséggel jellemezhető terület egy újabb egyértelmű jele annak, hogy az üvegházhatású gázok emberi tevékenységből származó kibocsátása olyan időjárási szélsőségeket okoz, amelyek hatással vannak az életkörülményeinkre” – mondta Steven Pawson, a NASA Goddard Űrrepülési Központ Globális Modellezési és Asszimilációs Hivatalának vezetője.

Az aszály sújtotta Nyugat-Európában a hőhullám tüzeket szított, amelyek Portugáliában, Spanyolországban és Franciaország egyes részein tomboltak. Portugáliában a hőmérséklet július 13-án elérte a 45 Celsius-fokot Leiria városában, ahol több mint 3 000 hektárnyi terület égett le. Az ország több mint felében vörös riadó volt érvényben, mivel a tűzoltók 14 aktív tűzzel küzdöttek.

NASA: Hőhullámok és tüzek perzselik Európát, Afrikát és Ázsiát
Kép: VIIRS Suomi NPP / NASA Earth Observatory 

A Suomi NPP műhold fenti infravörös képén a Portugáliában és Spanyolországban észlelt tüzek helyszínei láthatóak 2022. július 12-én. A kép közepén, Madridtól nyugatra látható Las Hurdes városa, ahol több mint 1500 hektáron pusztítottak a lángok.

A NASA hosszan sorolja a katasztrofális hőhullám által érintett további országokat:

  • Olaszországban a rekordmeleg hozzájárult a Dolomitokban található Marmolada-gleccser egy részének július 3-i összeomlásához. A hó-, jég- és sziklalavina 11 túrázót ölt meg.
  • Az Egyesült Királyságban figyelmeztetést adtak ki a rendkívüli hőség miatt, mivel a hőmérséklet várhatóan tovább emelkedik, és valószínűleg megdönti a történelmi csúcsokat.
  • Tunéziában hőhullám és tüzek pusztítottak, hatalmas károkat okozva az észak-afrikai ország gabonatermésében. Július 13-án a fővárosban, Tuniszban a hőmérséklet elérte a 48 Celsius-fokot, ami 40 éves rekordot döntött.
  • Iránban júliusban is maradt a hőség, miután június végén elérte a perzselő 52 Celsius-fokot.
  • Kínában a nyár három hőhullámot hozott. Sanghajban 2022. július 13-án regisztrálták az eddigi legmagasabb hőmérsékletet: 40,9 Celsius-fokot.

Nyitókép: NASA Earth Observatory 

#Tudomány-Tech#tudomány#hőség#kánikula#hőhullám#klímakatasztrófa#globális felmelegedés#nasa

Címlapról ajánljuk