Tudomány-Tech

Nemi alapú diszkrimináció miatt perelték a Google-t, most 118 millió dollárt fizethetnek

rtl.hurtl.hu

2022. június 13. 10:47

Peren kívüli egyezség született.

Megegyezett a Google és a céget nemi alapú diszkrimináció miatt perlő több női munkavállaló. Az MTI szerint a techcég 118 millió dollárt (mintegy 44 milliárd forintot) fizet a felpereseknek.

Az ügyvédi iroda négy nő képviseletében indított pert, a megállapodás értelmében viszont a Google 15 500 olyan nőnek fizet 236 különféle munkakörben, akik 2013 szeptembere óta dolgoznak vagy dolgoztak nálik.

A 2017-ben benyújtott keresetben Kelly Ellis, Holly Pease, Kelli Wisuri, és Heidi Lamar azt állította, hogy a Google-nél alacsonyabb beosztásba kerültek, mint azonos képzettségekkel és képességekkel rendelkező férfi kollégáik, és mellőzték őket előléptetéseknél.

Állításuk szerint a férfi és a női kollégák közötti „fizetési rés” nagyjából 17 ezer dolláros volt.

A vádirat szerint ennek következtében nem nőtt a fizetésük sem, a vezetőség pedig nem hagyta jóvá áthelyezési kérelmüket más, több előrelépési lehetőséget kínáló részlegbe.

Az egyezség részeként három éven belül független, külső vizsgálatnak kell alávetni a Google toborzási eljárását, és szintén független munkaerőpiaci szakértő értékeli majd a vállalat béregyenlőségre vonatkozó kimutatásait.

A New York Times arról ír: a cégnek azért is fájt a per, mert különben igyekeznek egy egalitárius munkahely képét kelteni, ahol minden dolgozó egyenlő eséllyel rúg labdába. Korábban több techcéget is pereltek hasonló ügyben, például a Microsoftot és az Oracle-t is.

Az sem az első eset, hogy a Google hasonló pert veszt: tavaly 2,5 millió dollárra büntették őket azért, amiért alulfizették a női dolgozókat, és figyelmen kívül hagyták az ázsiai származású jelentkezőket.

Nyitókép: Rafael Henrique / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

#Tudomány-Tech#google#diszkrimináció#per#rasszizmus#szexizmus

Címlapról ajánljuk