Tudomány-Tech

Szörnyű fájdalmai vannak, fertőzés kínozza a Szajnában sodródó kardszárnyú delfint

rtl.hurtl.hu

2022. május 30. 8:23

Megpróbálták visszaterelni a tengerbe, de zavarodottan reagált. Mivel menthetetlen, el kell altatni az állatot.

Elaltatják a Szajna folyóban sodródó kardszárnyú delfint, miután az állatot nem tudták visszaterelni a tengerbe, a tudósok pedig megállapították, hogy gyötrelmes fájdalmai vannak és gyógyíthatatlan beteg – számolt be a Reuters hírügynökség.

A négyméteres hím kardszárnyú delfint két hete vették észre először a Szajna torkolatánál a Le Havre-i kikötő és a normandiai Honfleur között, majd az áramlattal szemben felúszott egészen Rouenig. A helyi hatóságok francia és külföldi tudósokkal is konzultálva vasárnap hangingerek segítségével megpróbálták visszaterelni a tengerbe, de az állat zavarodottan reagált. A próbálkozás okozta stressz miatt a művelet felhagyása mellett döntöttek.

Megállapították azt is, hogy a kardszárnyú delfin olyan gombafertőzéstől szenved, ami Észak-Amerikában van jelen, de Európában még nem észlelték. A legyengült állat bőrét érintő fertőzés átterjed a szívre, a tüdőre és az agyra is, ami magyarázhatja a zavart viselkedést. A Szajnában vergődő delfin esetében a betegség előrehaladottnak tűnik. A szakértők egyetértettek abban, hogy az egyetlen lehetséges megoldás az állat elaltatása, hogy véget vessenek a szenvedésének.

Illusztráció: Marcos del Mazo/LightRocket via Getty Images

#Tudomány-Tech#franciaország#kardszárnyú delfin

Címlapról ajánljuk