Tudomány-Tech

Virológusok: a majomhimlő nem a melegek betegsége

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 25. 19:24

A majomhimlő nem nemi betegség és nem köthető szexuális irányultsághoz, bárki elkaphatja szoros érintkezés útján.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nemi úton terjedő betegségekkel foglalkozó szakértője hangsúlyozta, hogy a majomhimlő nem melegbetegség, írja a Newseek. A tudósok folyamatosan vizsgálják a majomhimlő közelmúltban világszerte felbukkant eseteit. Jelenleg 229 megerősített és 88 gyanús esetet tartanak számon a világon, a legtöbbet Angliából, Spanyolországból és Portugáliából. 

A csoportosan felbukkanó fertőzéses eseteknél gyakran előfordult, hogy meleg vagy biszexuális, egymással szexuális kapcsolatot létesítő férfiaknál azonosítottak a betegséget. A WHO szerint aggodalomra ad okot, hogy emiatt a meleg közösségek megbélyegzéssel vagy diszkriminációval szembesülhetnek.

Egy hétfői tájéloztatón Andy Seale, a WHO HIV, hepatitis és szexuális úton terjedő fertőzések programjának tanácsadója elmondta: 

Ez nem egy meleg betegség, ahogyan azt néhányan a közösségi médiában megpróbálják megbélyegezni. Egyszerűen nem ez a helyzet. Bárki elkaphatja a majomhimlőt szoros érintkezés útján.

Andy Seale szerint számos országban regisztráltak megbetegedéseket meleg, biszexuális férfiak körében, de ezek az esetek gyakran utazáshoz is kapcsolódtak, a szoros érintkezésen túlmenően. A fertőzések alapvetően szoros társas érintkezések során történhetnek, ami lehet szexuális kapcsolat is. „Még mindig a járvány kitörésének korai szakaszában vagyunk, így még sok mindent tanulunk” – tette hozzá Seale.

A melegek körében regisztrált nagy esetszám abból is adódhat, hogy ezen közösségek tagjai általában hajlamosabbak orvoshoz fordulni, ha szexuális egészségükkel kapcsolatos aggályaik vannak. Ezért lehet körükben az azonosított majomhimlős esetek száma magasabb, mint a heteroszexuális férfiak körében, ahol ezért jóval több lehet a lappangó eset.

Az AP hétfői híre szerint a kiugró európai majomhimlős esetek egy nagy része két nemrég tartott fesztiválhoz köthető, legalábbis erre utalnak az eddigi kontaktkutatások adatai. Az egyik rendezvényt, egy 80 ezres Gay Pride bulit a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken tartották, a másikat Berlinben.

A szexuális tevékenység természeténél fogva intim érintkezéssel jár, ami várhatóan növeli a fertőzés valószínűségét, függetlenül a személy szexuális irányultságától és az átvitel módjától 

– mondta mindezzel kapcsolatban Mike Skinner, az Imperial College London virológusa.

Rosamund Lewis, a WHO himlőhelyzeti titkárságának vezetője a kérdésre, hogy a vírus mutálódhatott-e oly módon, hogy jobban tudott terjedni, azt mondta: „erre nem igazán tudjuk a választ. Még nincs bizonyítékunk arra, hogy magában a vírusban mutáció történt. Össze fogjuk hívni a virológusokból és más szakértőkből álló csoportjainkat, akik éppen ezt a kérdést fogják megvitatni a mostanában észlelt néhány eset genomszekvenciája alapján.”

Nyitókép: Jepayona Delita/Future Publishing via Getty Images

#Tudomány-Tech#tudomány#majomhimlő#homoszexualitás

Címlapról ajánljuk