Tudomány-Tech

A szexmegvonás segít a majomhimlő terjedésének megfékezésében

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 31. 12:18

Egy friss brit útmutatás szerint a tünetekkel küzdő embereknek nem lenne szabad szexelniük, mert bár a majomhimlő nem szexuális úton terjedő betegség, a szoros testi kontaktus segít a terjedésében.

A brit egészségügyi hatóságok új iránymutatást adtak ki, hogy megpróbálják megállítani a vírus terjedését az Egyesült Királyságban, írja a Sky News. Az iránymutatást az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA), valamint a skóciai, észak-írországi és walesi hatóságok adták ki, hogy megpróbálják megállítani a vírus terjedését, mivel Angliában további 71 esetet azonosítottak.

Május 7. óta összesen 179 esetet erősítettek meg az Egyesült Királyságban. A legtöbbet Angliában, négyet Skóciában, kettőt Észak-Írországban és egyet Walesben. Írország szombaton jelentette be az első esetet, és egy feltételezett fertőzést is vizsgálnak.

A majomhimlő tüneteit mutató embereknek nem szabad szexuális kapcsolatot létesíteniük

– közölték az egészségügyi hatóságok.

A majomhimlőben szenvedő embereket arra is felszólították, hogy kerüljék a másokkal való szoros érintkezést, amíg az elváltozások be nem gyógyulnak, és az esetleges hegek meg nem száradnak. Az orovosok ezen túl azt is javasolják, hogy a fertőzést követő nyolc hétig használjanak óvszert.

Az UKHSA szerint a lakosságot fenyegető kockázat továbbra is alacsony, mivel a vírus, amely szoros fizikai érintkezés útján terjed, nem terjed könnyen, megélhet viszont az olyan felületeken, mint az ágynemű vagy a törölköző.

Oda kell figyelni, és akkor nem lesz baj

Az embereknek azt tanácsolják, hogy figyeljenek a számukra szokatlan kiütésekre vagy fekélyre. A meleg vagy biszexuális férfiakat különösen arra buzdították, hogy figyeljenek a tünetekre, mivel az UKHSA szerint az eddig azonosított esetek többsége ebben a csoportban fordult elő.

Az egészségvédelmi csoportok nyomon követik a pozitív esetek kontaktjait is, és azt tanácsolják, hogy 

három hétre vonuljanak karanténba.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető majomhimlő-szakértője, Rosamund Lewis korábban azt közölte, nem számít arra, hogy a világszerte bejelentett több száz esetből újabb világjárvány alakulhat ki. „Amiatt aggódunk, hogy az egyének magas kockázatú expozíció révén fertőződhetnek meg, ha nem rendelkeznek a védekezéshez szükséges információkkal” – mondta. Lewis hangsúlyozta azt is, hogy szexuális irányultságtól függetlenül bárki ki van téve a fertőzés kockázatának.

Andy Seale, a WHO nemi úton terjedő fertőzésekkel kapcsolatos programok osztályának stratégiai tanácsadója szerint a majomhimlő szokatlan terjedése nem jelenti azt, hogy az embereknek el kellene kerülniük az LMBTQ+ felvonulásokat idén nyáron.

Nyitókép: Carlos Lujan/Europa Press via Getty Images

#Tudomány-Tech#tudomány#majomhimlő#szex#fertőzés#járvány

Címlapról ajánljuk