Tudomány-Tech

Tény: az e-cigaretta nem segít leszokni

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 25. 21:07

Osztrák tüdőgyógyászok a legújabb tanulmányok elemzésével a május 31-i dohányzásmentes világnap alkalmából kimutatták, hogy az e-cigaretta még fokozhatja is a nikotinfüggőséget. Az e-cigaretták és a hevített dohánytermékek ráadásul a hagyományos cigarettákhoz hasonló mennyiségben tartalmaznak egy sor mérgező anyagot és kátrányt.

Sok dohányos próbál meg e-cigaretta segítségével leszokni. A gyakran ismételt állítással szemben, mely szerint az e-cigaretta hatékony módja a leszokásnak, számos tanulmány elemzése, egy úgynevezett metaanalízis azt mutatta ki, hogy egyértelműen nem ez az észszerű megoldás, írja az MTI.

„Nem állapítható meg, hogy pozitív hatása lenne a nikotin elhagyására, és a felszabaduló összetevők sem problémamentesek” – mondta Christopher Lambers, a linzi Ordensklinikum kutatója és az osztrák környezeti, foglalkozás-egészségügyi és dohányzásellenes munkacsoport vezetője. Az Osztrák Pneumológiai Társaság (ÖGP) ezért óva inti a dohányosokat attól, átálljanak az e-cigarettára a leszokás reményében.

Az e-cigaretták és a hevített dohánytermékek nem égetik a dohányt, hanem 350 fok körüli hőmérsékletre hevítik és párologtatják a dohányt vagy a folyadékot. Ezek többsége nikotint tartalmaz, és a párát belélegzőt ugyanúgy függővé teheti, mint a dohányost.

„Ahelyett, hogy a szervezetet leszoktatná a nikotinról és méregtelenítené, továbbra is nikotinnal táplálja. A nikotintapasszal és a nikotinos rágógumival végzett nikotinpótló terápiát átmeneti megoldásnak találták ki, a nikotintartalmú e-cigaretta vagy a hevített dohánytermékeket a gyártók éveken, évtizedeken át tartó folyamatos fogyasztásra szánják, így a nikotinnak a szívre és az érrendszerre gyakorolt negatív hatásai miatt ugyanolyan káros, mint a hagyományos cigaretta” – figyelmeztetett Lambers.

Nyitókép: Silas Stein/picture alliance via Getty Images

#Tudomány-Tech#tudomány#dohányzás#e-cigaretta#leszokás

Címlapról ajánljuk