Tudomány-Tech

A Vénuszra indult még 1972-ben, hamarosan viszont a Földbe fog becsapódni

rtl.hurtl.hu

2022. május 20. 20:54

A szovjet mérnökök megoldották.

Még 1972-ben lőttek fel a szovjetek egy szondát a világűrbe, amit először a Föld körüli parkolópályára állítottak, onnan pedig a Vénuszra küldtek volna. A művelet azonban nem sikerült, mivel idő előtt lehalt a hajtómű, így a gépezet azóta is a Föld körül kering.

Ekkor még a szovjetek ügyesen megoldották a problémát: átkeresztelték Kozmusz-482-re, és azt mondták róla, hogy akkor ez most egy Föld-körüli szonda.

Az azonban az elmúlt ötven évben folyamatosan egyre közelebb került a bolygóhoz, írja a National Geographic. Hamarosan pedig be is fog csapódni.

A számítások szerint 2025-ben, vagy 2026-ban fog belépni a Föld sűrűbb légkörébe, ahol valúszínűleg nem ég el, hanem folytatja útját a Földre. A leszállóegység nagyjából egy méter átmérőjű, gömb alakú, és majdnem fél tonnát nyom.

Az északi és a déli 52. szélességek közti területen bárhol becsapódhat, de egyelőre ennél pontosabban ezt nem lehet megbecsülni.

A törvények értelmében a szonda jelenleg űrszemétnek számít, amiért az felel, aki fellőtte. A szovjetek azonban nem vállaltak soha felelősséget a szondáért, így az annak a tulajdonába fog tartozni, akinek a felségterületén lepottyan.


Nyitókép: YouTube

#Tudomány-Tech#szovjet#szonda#vénusz#zuhanás#föld

Címlapról ajánljuk