Tudomány-Tech

Az autónkon is meglátszik, mennyire pusztítjuk a környezetet

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 15. 18:53

Brit kutatók a rendszámtáblákon szétkenődött repülő rovarok számának ijesztő csökkenéséről számoltak be.

Az Egyesült Királyságban 2004 óta csaknem 60%-kal csökkent a repülő rovarok száma, derül ki egy felmérésből, amely az autók rendszámtábláin szétkenődött rovarokat számolta össze. A felmérés mögött álló tudósok szerint a csökkenés „ijesztő”, mivel a földi élet a rovaroktól függ, írja a The Guardian.

A kutatók ötezer autóút 2021-es adatait hasonlították össze a 2004-es évben mértekkel.

A rovarszámcsökkenés Angliában volt a legnagyobb, 65%-os, míg Walesben 55%-kal, Skóciában pedig 28%-kal kevesebb rovart regisztráltak.

A brit felmérés résztvevői letöltöttek egy Bugs Matter nevű alkalmazást, amely lehetővé tette számukra, hogy rögzítsék utazásaikat és a rendszámtáblájukra tapadt rovarok számát. A 2004-es felmérés során az utak mindössze 8%-ánál nem knődött szét egyetlen rovar sem. A 2021-es felmérés során azonban az utak 40%-ánál egyetlen szétnyomódott rovart sem találtak. Azt a lehetőséget, hogy az újabb járművek aerodinamikusabbak, és ezért kevesebb rovart találnak el, az adatok kizárták.

Mivel eddig csak két nagy felmérés készült, a kutatók szerint lehetséges, hogy azok az évek szokatlanul jók vagy rosszak voltak a rovarok szempontjából, ami esetleg torzíthatja az adatokat, ezért elengedhetetlen, hogy az elemzést minden évben megismételjék, hogy hosszú távú tendenciáról lehessen beszélni. A következő felmérés júniustól augusztusig tart.

Az új eredmények így is összhangban vannak a rovarok visszaszorulásáról beszámoló más felmérésekkel, köztük egy az autók szélvédőit vizsgáló dán felméréssel, amelyet 1997 és 2017 között minden évben lefolytattak, és amely a rovarok számának 80%-os csökkenését állapította meg.

Ez a létfontosságú tanulmány azt sugallja, hogy a repülő rovarok száma évtizedenként átlagosan 34%-kal csökken – és ez ijesztő

– mondta Matt Shardlow, a Buglife kutatója. „Nem halogathatjuk tovább a cselekvést, a jövő generációinak egészsége és jóléte érdekében ez politikai és társadalmi választ követel. Elengedhetetlen, hogy most megállítsuk a biológiai sokféleség csökkenését.”

A rovarok a szerves anyagok újrahasznosítása, a beporzás és a kártevők elleni védekezés révén kulcsfontosságúak az egészséges környezet fenntartásában. A rovarok számának drámai csökkenése a természeti ökoszisztémák katasztrofális összeomlásával fenyeget. A Buglife szerint az átlagemberek azzal segíthetnek a rovaroknak, ha nem használnak növényvédő szereket, ha hosszabbra hagyják nőni a füvet, és vadvirágokat vetnek a kertekbe.

Nyitókép: Luis Diaz Devesa / Getty Images

#Tudomány-Tech#rovarok#tudomány#természetvédelem#autózás

Címlapról ajánljuk