Tudomány-Tech

Lövések zajával a háttérben köszönte meg díját az MTA-nak a kárpátaljai matematikus

rtl.hurtl.hu

2022. május 3. 20:32

Traski Viktor a kelet-ukrajnai frontról ismertette kutatásait.

A kelet-ukrajnai frontról küldött videoüzenetet a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésére Traski Viktor kárpátaljai matematikus, aki megkapta az MTA Arany János Fiatal Kutatói Díját – írja a 444.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem oktatója terepszínű ruhában szabadkozott, amiért „objektív okok miatt” nem tudott részt venni a díjátadón, majd – miközben lövések zajai hallatszottak a háttérben – ismertette a kvadratikus φ-SubGauss-féle véletlen értékek és folyamatok témájában végzett kutatásait. Megköszönte, hogy a díjat neki ítélték, majd hozzátette:

Bízom abban, hogy a rossz koronavírusos, háborús idők után jobb, szebb időszak következik, és akkor személyesen meg tudom köszönni, élőben előadásokat tudunk tartani és koccintani az új eredményekre.

Traski Viktornak az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség honlapján megjelent cikk szerint korábban nem volt katonai tapasztalata, a mozgósítás sem vonatkozott rá, így folytathatta volna tudományos munkáját, de az orosz támadás első napjaiban önként jelentkezett a hadkiegészítő parancsnokságon.

Az RTL Híradó riportja:

 

#Tudomány-Tech#traski viktor#ukrajna#orosz-ukrán háború#mta

Címlapról ajánljuk