Tudomány-Tech

Rejtélyes jótevő csempészte vissza a könyvtárba Darwin dollármilliókat érő füzeteit

rtl.hurtl.hu

2022. április 5. 17:08

Húsvéti jókívánságot is tett melléjük.

Egy ajándékzacskóban, húsvéti jókívánsággal együtt vitte vissza valaki a Cambridge-i Egyetem könyvtárába Charles Darwin két jegyzetfüzetét, amelyeknek több mint két évtizede veszett nyomuk – számolt be a CBS News.

2001-ben fotózásra vitték a kéziratokat, azután nem kerültek vissza, de a könyvtárban sokáig azt gondolták, hogy rossz helyre tették. Az intézmény tízmillió darabos gyűjteményének alapos átkutatása után végül 2020 októberében értesítették a rendőrséget.

A könyvtár nemzetközi felhívást adott ki, és az Interpol is kereste a dollármilliókat érő jegyzetfüzeteket. Végül március 9-én a könyvtár egyik nyilvános, de biztonsági kamerák által le nem fedett részén hagyta ott valaki a jegyzetfüzeteket egy rózsaszín ajándékzacskóban, mellette egy üzenettel: „Librarian Happy Easter X” – vagyis boldog húsvétot a könyvtárosnak.

Az egyetem szerint a jegyzetfüzetek jó állapotban kerültek elő, nincs jele annak, hogy sérülés érte volna őket eltűnésük óta.  A könyvtár igazgatója, Jessica Gardner azt mondta: bár apró, képeslapnyi jegyzetfüzetekről van szó, a tudományra gyakorolt hatásuk felbecsülhetetlen.

A rendőrség továbbra is nyomoz az ügyben.

#Tudomány-Tech#charles darwin#cambridge#lopás#ma

Címlapról ajánljuk