Tudomány-Tech

Ő a világ legunalmasabb embere a tudósok szerint

rtl.hurtl.hu

2022. március 21. 6:12

Kikutatták azt is, melyek a legunalmasabb és legizgalmasabb munkák. 

A világ legunalmasabb embere a tudósok szerint kistelepülésen él, szabadidejében alszik és adatelemzéssel foglalkozik – derül ki az Essexi Egyetem honlapján közzétett tájékoztatásból.

Öt kísérletben több mint 500 embert vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy a legunalmasabb munkák között van az adatelemzés mellett ott van például a könyvelés és a takarítás is A Personality and Social Psychology Bulletinben megjelent kutatás azt is felfedte, hogy a legunalmasabb időtöltések egyike a dohányzás.

Az unalom témakörét vizsgáló kutatás szerint az unalmas emberek inkább elkerülik a nagyvárosokat, jellemzően kistelepüléseken, falvakban élnek. Wijnand Van Tilburg, az Essexi Egyetem Pszichológia Tanszékének munkatársa szerint a sztereotipikusan unalmasnak ítélt embereket általában nem kedvelik és elkerülik őket az előítéletek miatt. Van TIlburg a kutatást azzal a céllal indította el, hogy feltárja az unalom megbélyegzését, és azt, hogy mindez hogyan befolyásolhatja az észlelést. Így jutott arra is, hogy az emberek 35 font – nagyjából 15 600 forint – napidíjért cserébe töltenének el egy napot egy sztereotipikusan unalmas emberrel. 

Ironikus, hogy az unalom tanulmányozása valójában nagyon érdekes, és számos, a valós életre gyakorolt hatása van

– fogalmazott a kutató, aki szerint a tanulmány azt mutatja be, hogy az unalmasság jól érzékelhető és hatással lehet az emberekre. Hozzátette: előfordulhat, hogy az emberek inkább nem szakítanak időt, hogy azokkal beszéljenek, akiket unalmasként érzékelnek. Így azonban az érintetteknek nincsen lehetőségük rácáfolni a sztereotípiákra.

Maga az a tény, hogy az emberek úgy döntenek, hogy elkerülik őket, társadalmi kiközösítéshez vezethet, és növeli a magányt, ami negatív hatással van az életükre

– tette hozzá Van Tilburg. 

A tanulmány szerint azok, akiket környezetük unalmasnak tart, nagyobb veszélynek vannak kitéve például a függőségek és a mentális egészségügyi problémák területén. Mindemellett a társadalomnak szüksége van azokra az emberekre, akik képesek olyan szerepek betöltésére, mint a könyvelés vagy a banki ügyintézés.

„Érdekes volt látni, hogy a tanulmány kimutatta: az unalmas embereket nem tekintették kompetensnek” – mondta Dr. Van Tilburg, aki azt mondta: korábban azt hitte volna, hogy például a könyvelőket unalmasnak, de hatékonynak tartják. Hozzátette: valójában a bankárok és a könyvelők rendkívül tehetségesek és nagy hatalmuk van a társadalomban, fel kellene hagyni megbélyegzésükkel.

A kutatás szerint az öt legunalmasabb munka:

  1.  adatelemzés
  2.  számvitel
  3. adó, biztosítás
  4. takarítás
  5. banki ügyintézés

Az öt legizgalmasabb munka:

  1. előadóművészet
  2. tudomány
  3. újságírás
  4. egészségügyi szakember
  5. tanár

Az öt legunalmasabb hobbi:

  1. alvás
  2. vallás
  3. tévézés
  4. állatok megfigyelése
  5. matematika

Nyitókép: Getty Images

 

#Tudomány-Tech#essexi egyetem#unalom#kutatás

Címlapról ajánljuk