Tudomány-Tech

Ukrán nemzeti színekben érkeztek az orosz űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra

rtl.hurtl.hu

2022. március 19. 6:47

Sok sárga anyag gyűlt össze, el kellett használni, mondta egyikük.

Sárga-kék ruhában, azaz ukrán nemzeti színekbe öltözve érkezett meg három orosz űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra – számol be az AP hírügynökség.

Oleg Artyemjev, Denyisz Matvejev és Szergej Korszakov pénteken este szállt fel a kazahsztáni Bajkonurból, három óra alatt értek célba egy Szojuz MSz-21 űrhajó fedélzetén. Két orosz, négy amerikai és egy német kollégájukhoz csatlakoztak. Érkezésük után, amikor családjukkal beszélhettek az űrhajósok, Artyemjevet a színválasztásról is megkérdezték. Azt mondta:

Mi választhattunk színt. De az az igazság, hogy annyi sárga anyag gyűlt össze, hogy muszáj volt elhasználnunk. Szóval ezért viselünk sárgát

– mondta. Az orosz-ukrán háború miatt egyébként sokan épp a sárga és kék színekkel fejezik ki szolidaritásukat a megtámadott országgal.


Az AP megjegyzi, hogy a háború az orosz-amerikai űrkutatási együttműködést is veszélyezteti. Az amerikai Atlas-V hordozórakéta első fokozatának hajtóműve orosz gyártmányú, ezzel kapcsolatban Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője azt mondta, hogy „az amerikaiaknak seprűnyélen kell majd feljutniuk az űrbe”. A NASA igazgatója, Bill Nelson erre úgy reagált, hogy Dmitrij Rogozin folyton puffog, de végül mindig együttműködik az amerikaiakkal, egyébként az orosz polgári űrprogramban dolgozókat profiknak tartja.

A Híradó riportja: 

#Tudomány-Tech#nemzetközi űrállomás#oroszország#ukrajna#orosz-ukrán háború#roszkoszmosz#nasa

Címlapról ajánljuk