Tudomány-Tech

Füst helyett csak vízpárát eregető buszt tesztel Budapest

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 17. 19:50

A korszerű, hidrogénhajtású buszt mindenki ingyen kipróbálhatja a háromnapos teszt alatt.

Üzemanyagcellás, hidrogénhajtású autóbuszt tesztelnek három napig a fővárosban, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön. A Solaris gyártmányú különleges buszt a BKK szolgáltatója, az ArrivaBus Kft. hozatta Budapestre, hogy március 16. és 18. között kipróbálják.

A Solaris Urbino 12 hydrogen típusú, alacsonypadlós és környezetbarát autóbusz a 105-ös busz vonalán h105-ös jelzéssel közlekedik, az utazók jegy vagy bérlet nélkül szállhatnak fel rá.

Fotó: BKK

A busz motorja üzemanyagcellás, ami azt jelenti, hogy működés közben hidrogént alakít vízzé, ezzel termelve áramot. A teljesen elektromos járművekkel szemben tehát nem tölteni kell, hanem hidrogént tankolni bele, a dízeles buszokhoz képest pedig nincs semmilyen károsanyag kibocsátása, üzem közben csupán víz távozik a motorból.

Az Urbino 12 hydrogen típusú autóbusz 15 méter hosszú, és 37 ülőhely van rajta. A gyártó szerint a busz rendkívül csendes, öt darab 312 literes tankja néhány perc alatt teletölthető, egy feltöltéssel több mint 350 kilométert is meg tud tenni.

A teszt lényege, hogy minél több üzemeltetési tapasztalatot szerezzenek vele: nézik a fogyasztását, figyelik a jármű műszaki adatait, de az utaskomfort, az utazási élmény és a sofőrök által tapasztaltak is fontosak.

Fotó: BKK

A karbonsemlegesség elérését célzó uniós megállapodásokkal összhangban a Fővárosi Közgyűlés 2019-ben fogadta el a Budapesti Mobilitási Tervet, aminek egyik fontos része a korszerű, környezetbarát járművek használata a fővárosi közösségi közlekedésben, emlékeztet a BKK közleménye, hozzátéve, hogy a távlati cél a közösségi közlekedésben használt járművek zéró emisszióssá tétele.

Nyitókép: BKK

#Tudomány-Tech#Belföld#budapest#bkk#autóbusz#solaris#hidrogéncella

Címlapról ajánljuk