Tudomány-Tech

Egy UFO repült el élő adásban Elon Musk rakétája mellett

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 9. 14:59

Az azonosítatlan repülő tárgy nagyjából 70 kilométeres magasságban zúgott el a Falcon-9 rakéta landoláshoz készülődő első fokozata mellett.

Szokásához híven élőben közvetítette a SpaceX a március 9-re, szerdára időzített új küldetését, ami közben érdekes dologra figyelhettek fel a nézők. Elon Musk űripari cége 48 Starlink műholdat állított magyar idő szerint három óra körül Föld körüli pályára, hogy tovább bővítse műholdas internetszolgáltatását, és a floridai Cape Canaveral űrközpontból föllőtt Falcon-9 rakéta első fokozata a már jól bevált módon vissza is tért a Földre.

Az élő közvetítésben a képernyő bal oldalán mutatták az Atlanti-óceánon várakozó, a Shortfall of Gravitas nevű dróntutajra leszállni készülő rakéta élő képét. A közvetítés 21. percében, még az úgynevezett entry burn, azaz a 7700 km/órás sebességgel zuhanó rakéta lassításához szükséges fékező hajtóműindítás előtt, a légkörbe visszatérő rakétafokozat mellett egyszer csak elhúzott valami. A jelenség alább megtekinthető (a videóban 21:42-nél):


Az azonosítatlan repülő tárgy (Unidentified Flying Object, azaz UFO) 1-2 másodperc alatt, egyenes vonalban, egyenletesnek tűnő sebességgel száguldott el a 70 kilométeres magasságban járó rakéta mellett. 

A speciális kameraszög, illetve a rakéta gyorsasága miatt nehéz pontosan megállapítani, hogy milyen sebességgel és milyen irányban mozgott a furcsa objektum, de a felvétel többszöri megnézése után úgy tűnik, mintha vízszintes vagy enyhén emelkedő pályán mozogna. (A kép jobb oldalán a horizont ad némi támpontot ennek megítéléséhez.)

Azt sem könnyű megbecsülni, hogy milyen messze haladt el a rakéta mellett a különös tárgy, óvatos közelítéssel 10-20 méteren belülinek tűnik a tárgy és a Falcon-9 első fokozata közti távolság.


Hogy mi lehetett az UFO? A közepes felbontás miatt nem igazán lehet jól megtippelni se a méretét, se az alakját, de az biztos, hogy egy nagyjából szabályos kiterjedésű, gömbölydednek tűnő, fémesen csillanó testről van szó, mérete nagyjából egy narancs vagy kosárlabda körüli lehet. Nagy valószínűséggel valami kóbor rakétaalkatrész, és nem kizárt, hogy pont a Falcon-9 fellövésekor szabadulhatott el a start után nem sokkal.

Három dolog azonban valószínű: 

  • annak igen kicsi az esélye, hogy földönkívüli eredetű lett volna az UFO, 
  • nemigen fog kiderülni, hogy pontosan mit láthattak az élő adás nézői, 
  • az biztos, hogy ha ez a tárgy eltalálta volna a landoláshoz készülő rakétafokozatot, az végzetes lehetett volna a küldetés utolsó szakaszára nézve.

Nyitókép: SpaceX/YouTube

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#elon musk#spacex#starlink#ufo#azonosítatlan repülő tárgy#rakéta#falcon-9

Címlapról ajánljuk