Tudomány-Tech

Aszódi Attila: egy súlyos baleset sem okozhat a csernobilit megközelítő kibocsátást

rtl.hurtl.hu

2022. március 9. 8:55

A szakértő szerint az 1986-os katasztrófa után nem volt indokolt lakosságvédelmi intézkedéseket hozni Magyarországon.

Azután, hogy az Ukrajna elleni támadás során nukleáris létesítményeket foglaltak el az oroszok, sok kérdést kap Aszódi Attila arról, hogy milyen hatással lenne egy ukrajnai atomerőmű-baleset Magyarországon és mi lenne a teendő ebben az esetben. Ezekre a kérdésekre blogján ad válaszokat a volt államtitkár, aki a BME Nukleáris Technikai Intézetének Atomenergetikai Tanszékét is vezette.

A szakértő emlékeztet, hogy az 1986-ban felrobbant csernobili reaktor grafitmoderálású volt, annak egy nagyon kedvezőtlen reaktorfizikai tulajdonsága eredményezte a teljesítmény hirtelen, óriási növekedését. A reaktorban lévő több ezer tonna grafit tíz napig tartó égése fokozta a radioaktív anyagok kibocsátását, és a magas légkörbe feljutva távoli terjedésüket.

Ez a tulajdonság az Ukrajnában jelenleg működő VVER reaktorokra nem jellemző, egy súlyos baleset sem okozhat a csernobilit megközelítő kibocsátást, nemhogy annak sokszorosát. A környezetbe kijutó radioaktivitás koncentrációja ráadásul a terjedés során csökken, és a radioaktív izotópok bomlanak is, így minél tovább terjed a kibocsátás, annál kevésbé veszélyes a környezetre.

Tipikusan az atomerőmű 10-30 kilométeres körzetében lehet olyan mértékű a kibocsátás, ami miatt lakosságvédelmi intézkedéseket kell elrendelni. Aszódi Attila szerint a csernobili katasztrófa utáni kommunikációs hiányosságok nagyon nagy bizalmatlanságot okoztak a magyar és az európai lakosság körében, de sem hazánkban, sem – az atomerőmű közvetlen környezetét leszámítva – más országokban nem volt indokolt érdemi lakosságvédelmi intézkedéseket hozni.

Ugyanakkor, mint a szakértő írja, hazánk komolyan felkészült egy esetleges baleset lakosságot érintő hatásainak kezelésére. Ezt az Országos Nukleárisbalesetelhárítási Rendszer (ONER) biztosítja, tipikusan a katasztrófavédelmi szervek együttműködésével, amelyek lakosságvédelmi intézkedéseket rendelhetnek el, ha az egészséget veszélyeztető mennyiségű radioaktív anyag kerül a környezetbe.

A jódtabletták alkalmazása akkor merül fel, ha működő atomreaktorban történik baleset – figyelmeztet Aszódi Attila. Ha most keletkezne számottevő kibocsátás a csernobili atomerőműben, abban már nem lenne radioaktív jód-131 izotóp, amelynek nyolc nap a felezési ideje, így az ottani reaktorok kiégett üzemanyagában már teljesen lebomlott.

A jódtabletták kiosztásának és bevételének célja az, hogy a pajzsmirigyet feltöltsék stabil, nem sugárzó jóddal, hogy a baleset során a környezetbe jutó radioaktív jód ne tudjon beépülni a pajzsmirigybe. Csak néhány órával a radioaktív jód megjelenése előtt, vagy közvetlenül utána hatásos, és csak ott indokolt, ahol a lakosság nagyobb mennyiségben találkozhat radioaktív jóddal. A lakosság egy kis részénél allergiás reakciókat válthat ki, illetve pajzsmirigy-problémákat okozhat, ezért csak akkor és azoknak érdemes bevenni, akiknek és amikor a hatóságok elrendelik.

A szakértő azt is hangsúlyozza, hogy veszély esetén megbízható hírforrásokból célszerű tájékozódni, ilyenek az országos sugárzású tv-csatornák, ahol a katasztrófavédelem rövid időn belül, akár percek alatt közölni tudja a tudnivalókat. A hiteles információkkal, megfelelő mérésekkel és ismeretekkel a hatóságok rendelkeznek ahhoz, hogy a szükséges intézkedéseket elrendeljék.

Saját sugárzásmérőre Aszódi Attila szerint egy laikusnak aligha lehet szüksége: nemcsak az a kérdés, hogy meg tudják-e mérni a sugárzást, de az is, hogy értik-e, amit mérnek és mire tudják használni az adatokat. Fontos tudni, hogy a háttérsugárzás széles tartományban változhat: hazánk egyes részein tartósan csak 60 nSv/óra, más helyeken akár 200 nSv/óra is lehet, de ez sem káros az egészségre. Befolyásolhatja az értéket akár az eső is, ami természetes radioaktív anyagokat mos ki a levegőből.

Nyitókép: MTI / Bruzák Noémi

#Tudomány-Tech#orosz-ukrán háború#aszódi attila#atomerőmű#ukrajna

Címlapról ajánljuk