Tudomány-Tech

Egy hatalmas medence alján, sötétben, egy szál lámpa mellett készülnek a holdsétára a NASA-nál

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 10. 15:16

A NASA houstoni űrközpontjában a holdraszállás körülményeit igyekeznek szimulálni egy a Hold felszínét és az ottani fényviszonyokat utánzó medencében.

Különleges hangulatú képeket adott közre az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Johnson Űrközpontja. A fotók az úgynevezett Semleges Felhajtóerő Laboratóriumban (Neutral Buoyancy Laboratory, NBL) készültek, ahol a világ egyik legnagyobb medencéjében az űrbéli körülmények közti munkát tudják gyakorolni az űrhajósok. 

A hatalmas, 23 millió liter vízzel megtöltött medencében az utóbbi évtizedekben a Nemzetközi Űrállomás modellje foglalta a legtöbb helyet, amin az ISS-en végrehajtott űrsétákra készültek fel az űrhajósok. A most közzétett fotók tanúsága szerint a medence egy részét nemrég átalakították az Artemis-program céljaira.


A fotókon az látszik, hogy búvárok méréseket végeznek a szinte teljesen elsötétített medencében, aminek az alját a Hold felszínéhez hasonló talajréteg borítja. Az űrközpont azt közölte, hogy a medence falát fekete, fényelnyelő függönyökkel borították be, és az NBL csarnokában lekapcsolták az összes lámpát. A tesztekhez egyetlen, nagy fényerejű, víz alatti filmes reflektort használtak, abból a célból, hogy a 12 méter mély medence alján hosszú, sötét árnyékokat hozzanak létre.  

A NASA búvárai mindezzel a Hold déli pólusán tapasztalható gyenge fényviszonyokat szimulálták, és kísérleteztek a különböző világítási konfigurációkkal. Az adatok kiértékelése után úgy állítják majd be a medence világítását, hogy az leginkább hasonlítson a leendő Holdséták fényviszonyaihoz. 

A Hold déli pólusán ugyanis a Nap csak néhány fokkal emelkedik a horizont fölé, ebből adódóan rendkívül hosszú fekete árnyékok és nagy kiterjedésű sötét területek várják ott az űrhajósokat, akiknek még a Földön hozzá kell szokni ezekhez a körülményekhez.

Az Artemis-programmal újra a Holdra készülő NASA még idén megkezdi a medencében szimulált holdi viszonyok űrruhás tesztelését.

Nyitókép: Bill Brassard/NASA

#Tudomány-Tech#űrkutatás#nasa#artemis program#holdraszállás#houston#űrközpont#johnson űrközpont#tudomány

Címlapról ajánljuk