Tudomány-Tech

Közelebbről is megnézte a kínai holdjáró a rejtélyes holdbéli házikót

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 7. 17:32

Kiderült, hogy pontosan mi is az a furcsa objektum, ami tavaly december óta tartja izgalomban a fél világot.

Sikerült közelebb vezetni a Jáde Nyúl-2 nevű kínai távirányítású holdjárót ahhoz a rejtélyes, kocka vagy hasáb alakú objektumhoz, amit tavaly fotózott le a szerkezet a Hold túloldalán, jelentette a kínai Our Space űrkutatási híroldal. A felfedezést 2021. december elején osztotta meg a világgal a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA). A különös tárgyról készült szemcsés fotó alaposan megmozgatta az űrkutatás iránt érdeklődők fantáziáját, a legvadabb elképzelések szerint idegen civilizáció által a Holdon hagyott tárgy, épület látható a felvételen (lásd cikkünk nyitóképét).

A szakértők persze már akkor is elvetették az ufóhívők ötleteit, rámutatva, hogy a holdjárótól akkor nagyjából 90-100 méterre lévő tárgy eredetére valószínűleg van természetes magyarázat. Mindenesetre a holdjárót üzemeltető csapatot is érdekelte, hogy mi lehet az a furcsa dolog a horizonton, ezért beiktattak egy kitérőt, így a Jáde Nyúl-2 kamerája szemügyre vehette azt.

Jobbra fönt, a kráter peremén látható a rejtélyes tárgy – Fotó: CNSA/Our Space

Az alaposan megtervezett, bő egy hónapig tartó araszolás után mostanra sikerült 10 méterre megközelíteni és friss fotón megörökíteni a céltárgyat, ami pedig nem más, mint

egy kis szikladarab.

A kő egy kráter peremén hever, ezért tűnt úgy a róla készült első képen, mintha a távoli horizonton lenne. A kő alakja a Jáde Nyúl-2 rovert vezető csapat szerint egy kuporgó nyúlra emlékeztet, ezért nevet is adtak neki: Jáde Nyúl.

Valószínűleg sokakban kelt csalódást ez a kép – Fotó. CNSA/Our Space

A Jáde Nyúl-2 2019. január 3-án landolt a Hold túlsó oldalán, a 186 kilométer széles Von Kármán-kráterben, és a mostani kitérővel már több mint ezer métert tett meg a Hold felszínén. A „rejtélyes holdbéli házikó”, avagy szikladarab nagy valószínűséggel egy kisebb aszteroida becsapódása nyomán vetődött felszínre, a becsapódási kráter peremére, ahol jelenleg is pihen. A kínai holdjárót vezető csapat tervei szerint a következő időszakban közelebbről is megvizsgálják a követ és a krátert.


Nyitókép: CNSA/Our Space

#Tudomány-Tech#űrkutatás#holdjáró#jáde nyúl-2#hold#rejtély#megoldás

Címlapról ajánljuk