Tudomány-Tech

Lélegzetelállító, 83 megapixeles fotó készült a Napról

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 25. 11:32

Soha olyan nagy felbontású kép nem készült még a teljes napkorongról és a koronáról, mint amilyet az Európai Űrügynökség űrszondája készített március 7-én.

Elképesztő részletességű fotót tett közzé csütörtökön az Európai Űrügynökség (ESA) a Napról. A felvételt az ESA és a NASA közös napfigyelő műholdja, a Solar Orbiter készítette március 7-én, nagyjából 75 millió kilométer távolságból, amikor az űrszonda közvetlenül a Föld és a Nap között haladt át.

A 9148x9112 pixeles, azaz több mint 83 megapixeles kép 25 egyedi fotó összefűzésével állt össze, és különlegessége, hogy a Napról soha nem készült még ilyen nagy felbontású portré, amin és a teljes napkorong, valamint a Nap koronája is látható, írja az ESA híre. Összehasonlításképpen: ennek a képnek a felbontása tízszer jobb, mint amit egy 4K tévéképernyő képes megjeleníteni.

A fotó 17 nanométeres hullámhosszon, a fény extrém ultraibolya tartományában ábrázolja központi csillagunk háborgó felszínét, aktív foltjait és egymillió Celsius-fokos fölső légkörét, azaz a napkoronát, annak szálas, fonalas szerkezetű protuberanciáit. Ezek a protuberanciák hajlamosak kitörni, hatalmas mennyiségű koronaanyagot dobva az űrbe. Ha ez efféle anyagkilökődés a Föld felé irányul, akkor bolygónk északi és déli pólusainál sarki fényt okoz, extrém esetben pedig komoly zavarok állhatnak be az űrtávközlésben, a földi elektromos rendszerekben. A Naphoz köthető űrviharok figyelése ezért kiemelten fontos feladata a világ űrügynökségeinek, így az ESA-nak is.

A felvételeket a Solar Orbiter Extreme Ultraviolet Imager (EUI) műszerének nagy felbontású teleszkópja készítette. Az alább is látható fotón a méretarány szemléltetése kedvéért a Föld képe is szerepel, 2 órai pozícióban, az ESA oldalán egy interaktív ablakban kedvünkre lehet belenagyítani a fantasztikus felvételbe.

Fotó: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI team; Data processing: E. Kraaikamp (ROB)


A 2020 februárjában fellőtt Solar Orbiter űrszonda jelenleg a Merkúr pályáján belül halad, és március 26-án eléri pályája Naphoz legközelebbi pontját. Ezekben a napokban készíti tehát az űrszonda a lehető legnagyobb felbontású felvételeket, és emellett adatokat is rögzít a Napból kifelé áramló részecskékből álló napszélről is.

Az elkövetkező években az űrszonda többször is ilyen közel fog repülni a Naphoz. Eközben fokozatosan változtatni fogja pályája irányát is, hogy segítségével a csillagászok és napfizikusok a Nap eddig nem megfigyelt pólusait is megvizsgálhassák.

Nyitókép: ESA & NASA / Solar Orbiter / EUI team; Data processing: E. Kraaikamp (ROB)

#Tudomány-Tech#űrkutatás#európai űrügynökség#solar orbiter#nap#tudomány

Címlapról ajánljuk