Tudomány-Tech

A Pfizer benyújtotta az 5 év alatti gyerekeknek szánt vakcina engedélykérelmét

rtl.hurtl.hu

2022. február 2. 7:25

Pedig az érintett kör tagjai közül sokan nem reagáltak jól az eddigi kísérletekben, két adag után nem jött létre a megfelelő immunválasz.

Szokatlan módon az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) kérte arra Pfizet és a BionTech vállalatokat, hogy nyújtsák be a koronavírus elleni vakcinakérelműket az 5 év alatti korosztály számára – írta a New York Times

A klinikai tesztek ugyanakkor eddig nem biztatók: 

a 2-4 évesek körében két adag vakcina nem váltotta ki a remélt immunválaszt, 

és csak a 2 év alatti gyerekeknél indult be legalább annyira a szervezet védekezése, mint a tinédzsereknél. 

A vizsgálatokat folytatják, azt kutatják majd, hogy három vakcina megfelelően működik-e. Az eredményeket március végére várják ezzel kapcsolatban, de 

az omikron variáns rendkívül gyors terjedése miatt az FDA megsürgette a vállalatokat, hogy adják be már most az engedélykérelmüket.

A stratégiával kapcsolatos megbeszéléseken a kormány tisztviselői azzal érveltek, hogy két adag biztonságosnak bizonyult, még akkor is, ha nem váltott ki immunválaszt. Ennek megfelelően elkezdhető az oltás, és mire megérkeznek a harmadik oltásról szóló eredmények, már túllesznek a gyerekek két oltáson. A kísérletben részt vevő gyerekek a felnőtt adag egytizedét kapták.

Az 5 év alattiak csoportjába több mint 19 millió gyerek tartozik, rajtuk kívül már mindenki felveheti az oltást az Egyesült Államokban.

Nyitókép: Rosta Tibor/MTI

#Tudomány-Tech#koronavírus#omikron#fda

Címlapról ajánljuk