Tudomány-Tech

Fotó és videó is van a tengerbe pottyant F-35-ösről

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 30. 15:12

A haditengerészet szerint valósak a félresikerült landolás után a Dél-kínai-tengerbe zuhant vadászbombázóról készült felvételek.

Január 24-én leszállás közben balesetet szenvedett az Egyesült Államok haditengerészetének egyik együléses Lockheed F-35C Lightning II vadászbombázója. A repülőgép pilótája a USS Carl Vinson (CVN-70) repülőgép-hordozó fedélzetére próbált leszállni, de nem járt sikerrel, a Dél-kínai-tengerbe zuhant.

A haditengerészet hétfőn azt közölte, hogy egy F-35C repülőgépük leszállás közben balesetet szenvedett, miközben rutinszerű repülési műveleteket hajtott végre a Dél-kínai-tengeren. A baleset következtében hét tengerész megsérült. A haditengerészet illetékesei szerint a repülőgép a fedélzetre csapódott, majd az óceánba zuhant.

Pár nappal ezelőtt egy videót és egy fotót közölt Babak Taghvaee katonai, repülési szakújságíró, amelyekről azt állította, hogy a szerencsétlenül járt vadászbombázó látható rajtuk. Az alábbi, 18 másodperces videón az látszik, hogy a landoláshoz készülő repülőgép egy éles bal forduló végén kieresztett futóművekkel, nagy sebességgel közelíti meg a USS Carl Vinsont. A fedélzethez érve aztán a pilóta gázt ad, és ezzel kitűnik a képből, miközben ütközés zaját hallani és füstöt, valamint széjjelrepülő törmelékeket látni a kép jobb oldalán.


A videót nézve az tűnik valószínűnek, hogy az F-35C túl alacsonyan érkezett a landoláshoz és hiába adott gázt, a pilóta már nem tudta időben felemelni a gépet az átstartoláshoz. A fedélzethez csapódva a futóművek leszakadtak és a gép hason csúszva a tengerbe zuhant.

Ennek eredményét mutatja az alábbi kiszivárgott fotó, amin a tengerben lebegő gép látható még az elsüllyedés előtt. A képen jól látható, hogy a pilótafülke teteje hiányzik és a pilóta sincs már a gépben. A gép körül a vízben különféle alkatrészek is megfigyelhetők, köztük azok a borítólemezek, amik normál esetben a futóműveket védik behúzás után.


A Navy Times cikke szerint a felvételek hitelesek, és valóban a szerencsétlenül járt repülőgépet mutatják. Ezt megerősítették a lapnak a haditengerészet illetékesei: a felvételek a hajón készültek a baleset idején. Mark Langford, a haditengerészeti szóvivője azt is közölte, hogy a repülőgép-hordozó nem károsodott nagyon, a repülési műveletekhez szükséges összes berendezés működőképes maradt. A jelentések szerint a balesetben megsérült tengerészek jól vannak, közülük négyet még a hajón elláttak, hármat kellett egy manilai kórházba szállítani, de az ő állapotuk is stabil.

A tenger mélyére süllyedt repülőgépért közben versenyfutás indult. Mivel a baleset nemzetközi vizeken történt, ezért elvileg aki hamarabb megtalálja, az emelheti ki a roncsot. Éppen ezért a hírek szerint Kína is érdekelt a baleset ellenére egész jó állapotban megmaradt vadászbombázó megtalálásában, mivel értékes technológiai ismereteket szerezhetnek a gép tanulmányozásával.

Pont ezért az Egyesült Államok haditengerészete azt tervezi, ha törik, ha szakad, visszaszerzik a repülőgépet, nem hagyják, hogy kínai kézre kerüljenek a hipermodern, lopakodó tulajdonságú, a világ elektronikailag legfejlettebb katonai gépének titkai. A mentőakció egyébként feltehetőleg nem lesz nehéz, a Dél-kínai-tenger viszonylag sekély, az Egyesült Államoknak pedig elég nagy rutinja van a vízbe zuhant gépek mentésében.

Nyitókép: Babak Taghvaee/Twitter

#Tudomány-Tech#haditechnika#egyesült államok#haditengerészet#tengerbe zuhant#vadászbombázó#f-35c#kína

Címlapról ajánljuk