Tudomány-Tech

Szolgálatba állt ez első török kémhajó, a TCG Ufuk

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 14. 20:16

Törökország javarészt saját gyártású hírszerző hajója az ellenséges államok rádiójeleire vadászik majd a tengereken.

Szolgálatba állította Törökország pénteken Isztambulban az első, nagyrészt saját gyártású hírszerző hajóját, a TCG Ufukot, jelentette az MTI az Anadolu török állami hírügynökségre hivatkozva.

A hajó csaknem 100 méter hosszú, 14 méter széles, a működtetéséről 110 fős személyzet gondoskodik. A fedélzetén egy akár 10 tonnás helikopter is képes leszállni. A TCG Ufuk zord időjárási körülmények között is képes 45 napig folyamatosan üzemben maradni.


A TCG Ufuk építése úgy kezdődött, hogy eredetileg teszt- és kiképzőhajóként áll majd szolgálatba, de végül a török haditengerészet és a török titkosszolgálatok rádiós és rádióelektronikai hírszerzési céljaira (SIGINT) is alkalmassá tették, írja a defenceturk.net. A korvettet 2019 februárjában bocsátották vízre, a sikeres tengeri próbák után 2022. január 14-én megkezdhette működését, az ellenséges államok rádiójeleinek elfogását és elemzését.

Recep Tayyip Erdogan elnök a szolgálatba állítási ünnepségen azt mondta, Törökország azon tíz ország közé tartozik a világon, amely saját erőből képes hadihajót tervezni, építeni és fenntartani.


Törökország nemzeti hadihajó-projektje, a MILGEM keretében korábban négy korvett állt szolgálatba. A következő hajó egy fregatt lesz, az első saját gyártású, amely várhatóan 2023-ban készül el.

Nyitókép: T.C. Millî Savunma Bakanlığı/Facebook

#Tudomány-Tech#haditechnika#törökország#Külföld#hírszerzés#sigint#haditengerészet

Címlapról ajánljuk