Tudomány-Tech

Sertésből ültettek át szívet emberbe

rtl.hurtl.hu

2022. január 11. 6:13

Az eljárás segíthet a jövőben leküzdeni a szervdonor-hiányt.

Amerikai orvosok sikeresen ültettek át szívet egy genetikailag módosított sertésből egy 57 éves férfiba. A történelmi jelentőségű műtét pénteken történt – idézi az AFP hírügynökség a Marylandi Egyetem Orvostudományi Iskolájának hétfői közleményét.

Az Egyesült Államok mintegy 110 ezren várnak szervátültetésre és évente több mint hatezren halnak meg azelőtt, hogy új szervet kaphattak volna. Az eljárás a jövőben segítheti a krónikus szervhiány leküzdését. A páciens az általános egészségügyi állapota miatt nem kaphatott volna emberi szívet, kilátásai pedig továbbra is bizonytalanok, a beavatkozást mégis mérföldkőként tartják számon az állati szervek emberi beültetésében. A férfit szoros megfigyelés alatt tartják, hogy megbizonyosodjanak a beültetett szerv megfelelő működéséről.

David Bennett az elmúlt hónapokat ágyhoz kötve, szív-tüdő gépen töltötte. A műtét előtti napon azt mondta:

Vagy meghalok, vagy vállalom a műtétet. Élni akarok. Tudom, hogy ez sötétben tapogatózás, de ez az utolsó esélyem.

A műtétet többéves kutatás előzte meg, melynek során többek közt páviánokba ültettek sertésszívet. A majmok több mint kilenc hónappal élték túl a beavatkozást. A mostani sikeres emberi műtét értékes információkkal szolgál az orvosoknak ahhoz, hogy tovább fejlesszék az eljárást.

A génszerkesztés során semlegesítették azokat a géneket, amelyek miatt az emberi szervezet kilökte volna a sertésszívet, illetve a szerv túl nagyra nőtt volna. Emellett hat emberi gént vittek be a genomba, amelyek elősegítik, hogy az emberi szervezet befogadja a szívet. Ezt a feladatot a virginiai Revivicor nevű cég végezte, amely abban az áttörést jelentő októberi kísérletben is részt vett, amikor sertésvesét kapcsoltak egy olyan betegre, akinél leállt az agy működése. Most viszont kifejezetten az életmentés volt a beavatkozás célja.

Az orvosok a donorhiány miatt kutatják az úgynevezett xenotranszplantáció lehetőségeit, amellyel már a XVII. század óta kísérleteznek. Korábban főemlősökből is próbáltak szervet átültetni, 1984-ben például egy pávián szívét ültették át egy újszülöttbe, de a gyermek csak húsz nappal élte túl a műtétet. Széles körben elterjedt viszont a sertésből származó szívbillentyű emberi beültetése, és sertésbőrt is alkalmaznak égési sérülteknél.

Nyitókép: University of Maryland School of Medicine

#Tudomány-Tech#amerikai egyesült államok#szívátültetés#xenotranszplantáció

Címlapról ajánljuk