Gazdaság

Amerika arról egyeztetett energiacégekkel, hogy mi lesz, ha az oroszok elzárják a gázcsapot

rtl.hurtl.hu

2022. január 15. 18:22

Egy orosz-ukrán konfliktus esetén veszélybe kerülhet Európa gázellátása.

Több nemzetközi energiavállalattal egyeztetett az amerikai kormány Európa gázellátását illetően abban az esetben, ha az Oroszország és Ukrajna közti konfliktus kiéleződne – tudta meg a Reuters kormányzati és iparági forrásokból.

A hírügynökség tudósítása szerint az EU gázellátásának mintegy harmada származik orosz forrásból, és egy konfliktus esetén, a kiszabott amerikai szankciók következtében elzárhatják a gázcsapokat az oroszok, ami energiaválságot és súlyos áremelkedéseket idézhet elő.

Az amerikai külügyminisztérium tisztségviselői arról érdeklődtek az energiacégeknél, hogy szükség esetén hogyan lehetne Európa ellátását biztosítani. A vállalatok szerint azonban szűkös a globális kínálat, és kevés gáz érhető el az Oroszországból behozott nagy mennyiségek pótlására. Az amerikaiak arról is érdeklődtek, hogy szükség esetén el lehet-e halasztani a gázkitermelő létesítmények karbantartását.

A Reuters forrása szerint az amerikai kormány az Európai Bizottsággal is tárgyalt erről. Az értesüléseket az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője nem kommentálta, de elárulta, hogy felmérik az eshetőségeket.

Nyitókép: Illusztráció – Gázvezeték Szlovákia és Ukrajna között – Fotó: MTI / Balázs Attila

#Gazdaság#amerikai egyesült államok#oroszország#ukrajna#gázellátás#Külföld

Címlapról ajánljuk