Külföld

Videón, ahogy kutya támadt a rendőri intézkedésnek ellenálló gyermekorvosra Amerikában

rtl.hurtl.hu

2022. január 14. 13:59

A felvételt azért hozták nyilvánosságra, mert bár a megtámadott 325 ezer dollárt kapott az eset miatt, a városvezetés szerint a rendőr nem hibázott.

A Maine állambeli York városának vezetése felvételt tett közzé egy rendőri igazoltatásról, amelynek során rendőrkutyát vetettek be egy 63 éves gyermekorvos ellen. A 21 perces, 2019 szeptemberében rögzített videót azért hozták nyilvánosságra, mert a gyermekorvos, Stephen Brennan ügyvédei múlt héten bejelentették, hogy a férfi 325 ezer dollárt kapott az intézkedéssel összefüggésben, a városvezetés szerint azonban ez nem azt jelenti, hogy a rendőrség hibázott volna – írta a Seacoastonline.

A felvételen a rendőrautó fedélzeti kamerájának felvétele látható. A rendőr, Jonathan Rogers még meg sem állt, miután jelezte a gyermekorvosnak, hogy húzódjon félre, Brennan már kiszállt az autójából, és elindult felé. Rogers többször is felszólította, hogy álljon meg, a férfi alig engedelmeskedett, többször is megfordult. Figyelmeztette, hogy ráereszti a rendőrkutyát, ha nem hagy fel az ellenállással, végül a kutya rá is támadt a férfira.

Ezután más rendőrök is a helyszínre érkeztek, akiknek Rogers azt mondta, „úgy néz ki, mintha a szart is kivertem volna belőle, de tényleg nem, csak ráengedtem a kutyát”. A férfi a rendőr ütéseitől a szemei környékén is megsérült. Brennant megvádolták azzal, hogy ellenállt a rendőri intézkedésnek, de hat hónappal később ejtették a vádat.

A gyermekorvos ügyvédje szerint a 325 ezer dolláros megállapodás világossá tette, hogy a yorki rendőrség valótlanul próbálta agresszornak beállítani Brennant. A városvezetés szerint azonban a férfi a város biztosítójával egyezett meg, a pénzt a biztosító döntése alapján kapta, ami az adófizetőknek nem kerül pénzébe.

Az eset miatt lefolytatott belső vizsgálat után úgy döntöttek, nem indítanak fegyelmi eljárást Rogers ellen. Mindössze arra figyelmeztették, hogy ne használjon trágár szavakat intézkedés közben. A várost és a rendőrt képviselő ügyvéd szerint „ez nem egy rutinszerű igazoltatás volt”.

Dr. Brennan kiugrott az autójából még azelőtt, hogy Rogers megállt volna, és elindult felé. Rogers nem ismerte a sofőrt, nem tudta, hogy miért szállt ki, és van-e nála fegyver, vagy ül-e még valaki az autóban

– magyarázta az ügyvéd, Kasia S. Park.

#Külföld#amerikai egyesült államok#maine#rendőri intézkedés#rendőrkutya#igazoltatás#Híradó#Videó#biztosító

Címlapról ajánljuk