Tudomány-Tech

Jókora aszteroida száguld el a Föld mellett egy hét múlva, de aggodalomra semmi ok

rtl.hurtl.hu

2022. január 11. 20:17

Az amerikai űrkutatási hivatal nyomon követi a bolygónkra is veszélyes objektumot.

Egy nagyjából 1 kilométer szélességű aszteroida húz a Föld mellett január 18-án – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Földközeli Objektumokat Vizsgáló Központja a CNN szerint. Ez a szervezet vizsgálja és követi nyomon a Földre potenciálisan veszélyes üstökösöket és aszteroidákat (kisbolygókat), amelyek összeütközhetnek bolygónkkal.

A NASA szerint az 1994-ben felfedezett, nem túl kreatív módon 7482 (1994 PC1) néven nyilván tartott aszteroida január 18-án mintegy 750 ezer kilométerre lesz bolygónktól, és óránkénti 29 ezer kilométer/órás sebességgel fog száguldani. Összehasonlításul: a Hold és a Föld távolsága 384 ezer kilométer.

Arra szerencsére nem számítanak a tudósok, hogy az aszteroida a bolygónkba csapódik. A NASA előrejelzései szerint a következő két évszázadban ez lesz a Föld mellett legközelebb elhaladó kisbolygó.

Azonban nem ez lesz a legnagyobb aszteroida, amely valaha is elhaladt a Föld mellett. Ez a megtiszteltetés a 3122 Florence (1981 ET3) aszteroidát illeti, amely 2017. szeptember 1-jén repült el mellettünk. Legközelebb 2057. szeptember 2-án halad el ismét mellettünk.

Nyitókép: Pixabay

#Tudomány-Tech#aszteroida#föld#bolygó#becsapódás

Címlapról ajánljuk