Tudomány-Tech

Autóvezetést tanítanak aranyhalaknak Izraelben

rtl.hurtl.hu

2022. január 6. 19:56

Kiderült, hogy az állatok a szárazföldön is tudnak tájékozódni.

Több kísérletben is bebizonyították az izraeli Ben-Gurion Egyetem kutatói, hogy a halak képesek szárazföldön is tájékozódni – sőt, képesek elvezetni egy külön nekik tervezett járművet is, írja a Qubit a Times of Israelre hivatkozva.

A kutatást vezető Shachar Givon és Matan Samina azt mondták:

Az aranyhalak képesek voltak működtetni a járművet, felfedezni egy számukra ismeretlen környezetet, és elérni a célt, a kiindulási ponttól függetlenül, miközben elkerülték a zsákutcákat, és korrigálták a helymeghatározási pontatlanságokat.

A kísérlethez kerekeket szereltek egy akváriumra, és egy számítógépes rendszerrel követték nyomon a halak mozgását – ez alapján forogtak a kerekek is. A halak jutalmat kaptak, ha a helyes célba értek, és egy idő után bárhová is helyezték a célt, az állatok sikeresen elnavigáltak oda.

Az sem tévesztette meg őket, ha útközben változott a célállomás, vagy ha több, ehhez hasonló pontot is elhelyeztek a szobában. Eleinte még fél órára volt szükségük a navigáláshoz, de egyre jobban belejöttek: a végére kevesebb, mint egy perc alatt célba értek.

Nyitókép: Ben-Gurion Egyetem / Twitter

#Tudomány-Tech#aranyhal#ben-gurion egyetem#izrael#vezetés#autóvezetés#kísérlet

Címlapról ajánljuk