Tudomány-Tech

Az omikron fokozhatja a deltával szembeni immunitást

rtl.hurtl.hu

2021. december 28. 7:57

Omikronnal fertőzött oltott és oltatlan személyeket vizsgáltak meg Dél-Afrikában.

A Reuters számolt be arról a dél-afrikai tanulmányról, amely szerint a koronavírus omikron variánsával fertőzött személyeknél – különösen az oltottaknál – fokozott immunitás alakult ki a delta variánssal szemben. A Reuters szerint a tanulmány szakértői értékelése még nem történt meg.

A vizsgálatba 33 oltott és oltatlan, a koronavírus omikron variánsával fertőzött személyt vontak be Dél-Afrikában. A vizsgálat indulása után 14 nappal az omikron semlegesítésére való képesség tizennégyszeresére, a delta variáns elleni védekezési képesség pedig 4,4-szeresére nőtt.

A tudósok szerint az, hogy az omikronnal fertőzött személyeknél a delta változat elleni védekezési képesség fokozódik, csökkentheti a delta azon képességét, hogy újra megfertőzze az érintetteket. 

Alex Sigal, az Afrika Egészségügyi Kutatóintézet professzora hétfőn a Twitteren arról írt, hogy ha az omikron valóban kevésbé patogén, az segít kiszorítani a delta variánst.

Egy korábbi, szintén dél-afrikai tanulmány szerint az omikronnal fertőzött embereknél kisebb a kórházi kezelés és a súlyos megbetegedések kockázata, mint a delta változattal fertőzötteknél, bár a szerzők szerint ez részben a lakosság magas immunitására vezethető vissza. 

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Tudomány-Tech#koronavírus#tanulmány#omikron#delta

Címlapról ajánljuk