Sport

A világ leglazább sportlövője, bálna a vízben, világrekord a rúdon – a párizsi olimpia 10 emlékezetes pillanata

Ferkai MarcellFerkai Marcell

2024. augusztus 13. 8:27

Véget ért a párizsi olimpia, megannyi emlékezetes pillanattal. Ezek közül jöjjön most tíz, amelyre évek múlva is emlékezni fognak világszerte. Elképesztő befutó, kromoszómavita, barna darabkák a Szajnában, Djokovic örömkönnyei, Imagine; volt itt minden!

1. Egy bálna is „befigyelt”

A záróünnepségen a szervezők részéről megszólaló Tony Estanguet is belefűzte a beszédébe, hogy bizony a csodálatos szépségű Tahitin megrendezett szörfverseny közben egyszer csak felbukkant egy bálna.


Egyébként mindez nem meglepő, az AP cikke szerint a sziget partjainál rendszeresen feltűnnek bálnák a párzás, a szülés és a vándorlás idején.

2. John Lennon hozott békét a döntőben

Jégkorongban senki sem lepődik meg azon, ha egymás torkának esnek a felek. És még tudnánk mondani jó néhány sportágat, ahol a konfliktus szinte kódolva van.

Na, de konfliktus női strandröplabdában?!

Márpedig mielőtt a brazil Ana Patrícia Ramos, Eduarda Lisboa páros felállt volna a dobogó legfelső fokára, volt némi izzás a döntőben. A brazil duó az egyik pont után összeszólalkozott az ellenféllel (Melissa Humana-Paredes és Brandie Wilkerson Kanadából), még a sárga lap is előkerült – na, az aztán tényleg nem mindennapi ebben a „kedves, barátságos” szakágban.

Végül a DJ-nek és John Lennonnak köszönhetően került nyugvópontra a történet. Előbbi betette utóbbi világslágerét, az Imagine-t, amely alapvetően a béke fontosságát hirdeti. Ez lett a megoldás!

3. Valami bűzlik… a Szajnában

„Nagyon sok vizet nyeltem, úgyhogy 

le kell fertőtleníteni majd pálinkával a következő félórában. 


Reménykedem, hogy nem lesz semmi komoly következménye. Állatokat nem láttunk, de valami barna, ujjméretű darabkákat igen, remélem, hogy csak rothadt növények voltak.” /24.hu/

„Egész éjszaka hánytam, és lázas is lettem, hajnalban kellett bevinni a kórházba. Már sokkal jobban vagyok, de 

életemben nem voltam még ilyen rosszul…

/Nap Híre/

Egy előtte és egy utána nyilatkozat Fábián Bettinától, aki az ötödik helyen végzett a nyílt vízi úszás 10 kilométeres számában.

A párizsi olimpia 10 emlékezetes pillanata
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ahogy sajnos várható volt, Fábián is a kórházban kötött ki, többekhez hasonlóan. Napokig ment a polémia, hogy a Szajnában versenyezhetnek-e a triatlonosok (általában a „nem” lett az eredmény), de a nyílt vízi számoknál már nem lehetett tovább halogatni. 

Egyébként az is csak a versenynap reggelén dőlt el, hogy Fábiánék versenyét meg lehet rendezni.

Szép és nemes ötlet volt a szervezők részéről, hogy másfél milliárd eurót elköltve kitisztítsák a Szajna vizét, és így úszhassanak benne a sportolók, miközben 1923 óta tilos a fürdés a folyóban, de láthatóan nem sikerült tökéletesen a mesterterv.

4. Az olasz bokszolónő sírva adja fel a meccsét Imane Helif ellen

Napokig tematizálta a magyar közbeszédet (köszönhetően annak, hogy Hámori Lucát ő búcsúztatta a negyeddöntőben), és világviszonylatban is vezető téma volt Imane Helif algériai bokszoló esete, aki végül meg sem állt az aranyéremig. 

Helifre és furcsa előtörténetére (a nők között versenyző bokszolót magas tesztoszteronszintje miatt tavaly eltiltotta a női versenyektől az Oroszország által vezetett Nemzetközi Ökölvívó Szövetség, aztán a NOB engedte indulni az olimpián) az irányította a figyelmet, hogy az olasz Angela Carini 46 másodperc után feladta a meccset ellene.

Mert olyan erős ütésekkel találkozott, amikkel korábban egyetlen női ellenfelével szemben sem.

5. „Tudod, az a török sportlövő”

Yusuf Dikec. Írjuk le a nevét, mert szinte biztos, hogy senki sem jegyzi meg. De ennek az olimpiának a török sportlövő lett az első számú mémje. Az ember, aki a sok „agyonketyerézett” kolléga között minden különösebb kiegészítő nélkül, lazán lövöldözött, és így lett ezüstérmes a 10 méteres légpisztolyosok vegyes csapatversenyében.


Aki aktívan használja Magyarországon a „szakmai Facebooknak” nevezett LinkedIn közösségi oldalt, egész biztosan belefutott néhány mémbe. De napokig Dikec pörgött mindenhol; szinte végtelen mennyiségben készültek róla a különböző vicces (vagy legalábbis annak szánt) videók és képek. 

És hát az olimpia többi sportolója sem akart kimaradni az új trendből:

6. Világrekord, 80 ezer néző előtt

A Dikec-utánzók közül kiemelkedik a férfi rúdugrás királyának, Armand Duplantisnak a döntője. 625 centivel lett aranyérmes, ez természetesen világrekord. Nyolcvanezren ünnepelték a svédet. Aki hat métertől kezdve egyedül maradt, ezt már csak ő vitte át, majd ugyanígy tett 6 méter 10-en is. Végül megugrotta a kilencedik világrekordját is. Harmadikra, de megugrotta.

7. Minden idők egyik legőrültebb 100 méteres síkfutása

Noah Lylesról már az olimpia előtt írtunk mint a párizsi olimpia egy lehetséges fontos alakjáról. Az is lett. És hát az a 100 méteres síkfutás…

Az amerikai futó úgy lett olimpiai bajnok, hogy öt ezredmásodperccel előzte meg a jamaicai Kishane Thompsont, de ami még ennél is hihetetlenebb: minden induló 10 másodpercen belüli idővel ért be. A nyolcadik helyezett is olimpiát nyert volna vasárnapi idejével az 1988-as játékokon.


8. Egy vesekő mindig rossz, na de egy olimpia alatt?!

A görcs nem múlt el, már a sürgősségin vagyok.


„Már tíz órája tart a görcs, és nem enyhül. Reggel óta nagyon erős fájdalmat érzek, de ez semmi ahhoz a fájdalomhoz képest, ami bennem van. Úgy tűnik, az utolsó esélyem is odalesz, mert épp most vittek be a sürgősségire, miután kétszer is vért hánytam.”


Szegény Gianmarco Tamberi! A férfi magasugrás címvédőjének rémálomszerű volt az egész olimpia a veseköves panaszai miatt. Végül csodaszámba menő módon ott tudott lenni a fináléban, harmadikra még valahogy átvitte a 2,22 métert, de a következő magasságon már nem volt érvényes kísérlete.

9. És akkor 82-79-nél Steph Curry eldobja a triplát

Sorozatban ötödször nyerte meg nyári olimpián az Egyesült Államok válogatottja a férfi kosárlabdatornát. A finálé hőse a hárompontos dobások koronázatlan királya, Steph Curry volt, aki ezúttal is megmutatta a tudását. 

A döntőben úgy nyertek az amerikaiak a házigazda franciák ellen, hogy amikor a hajrában három pontra csökkent az előnyük, Curry elkezdte szórni a triplákat. Aztán szépen mindenkit „elküldött aludni”.

A 82-79-nél dobott triplám döntött, akkor elkaptam a fonalat, és még hármat bedobtam. Hihetetlen pillanat volt!

10. Novak Djokovics könnyei, avagy sírni csak a győztesnek szabad

Erre tette fel a 2024-es évét. Mert Novak Djokovics mindent, de tényleg mindent megnyert, kivéve az olimpiát. 

De 2024-ben, oly sok próbálkozás után, 37 éves korában ezt is elérte. Mégpedig egy csodálatos mérkőzésen, az őt Wimbledonban legyőző Carlos Alcaraz ellen. 

Ezek után úgy ünnepelt a szerb teniszfenomén, hogy mindenki számára egyértelművé vált, mit jelent ez neki. Mert nagyon kell kutatnunk az emlékezetünkben, hogy mikor láttunk rajta ilyen kitörő örömöt Grand Slam-siker után.

A párizsi olimpia 10 emlékezetes pillanata
Fotó: Daniela Porcelli/Eurasia Sport Images/Getty Images


A nyitóképen Yusuf Dikec. Fotó: Reuters

#Sport#olimpia#párizs 2024#ma

Címlapról ajánljuk