Sport

Záróünnepség a párizsi nyári olimpián

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 11. 20:50

Vasárnap este egy több mint háromórás záróünnepséggel ért véget a párizsi nyári olimpia. A legvégén Tom Cruise is színre lépett, míg a Red Hot Chilip Peppers, Billie Eilish, Snoop Dogg és Dr. Dre felvételről szállt be a show-ba.

Vasárnap este látványos záróünnepséggel ért véget a párizsi nyári olimpia. A helyszín ezúttal nem köztér, hanem a Stade de France, vagyis egy hagyományos stadion volt. A koncepció szerint egy elképzelt világot jelenített meg az esemény: egy űrutazó jött vissza a földre, hogy megnézze, mi van velünk.

Néhány órával a ceremónia előtt a francia rendőrség kiürítette az Eiffel-tornyot és annak környékét, miután egy félmeztelen férfi elkezdte megmászni az ikonikus építményt.

A helyszín ezúttal a Stade de France, vagyis egy hagyományos stadion. A koncepció szerint pedig egy elképzelt világot jelenít meg az esemény: egy űrutazó jön vissza a földre, hogy megnézze, mi van velünk.

Léon Marchand, a 2024-es olimpián négy aranyérmet nyerő francia csodaúszó jelent meg elsőként mint szereplő a színen. Méghozzá a hőlégballonnál, ahol a nyitóünnepség véget ért.


Na, de vissza a Stade de France-hoz, ahol felcsendült a francia himnusz, majd jöttek a sportolók. Magyar részről Csipes Tamara és Milák Kristóf a zászlóval.

Záróünnepség a párizsi nyári olimpián, Csipes és Milák a két zászlóvivő
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Karaoke következett, jöttek a slágerek egymás után, amiket „a hangszóró után” el lehetett énekelni, így például a Freed From Desire-t a GALA-tól, meg persze a We Are the Championst a Queentől.


Majd feltűnt a színen a NOB leköszönő elnöke, Thomas Bach, hogy megtartsa a női maratoni futás eredményhirdetését. Úgyhogy szólt is a holland himnusz a győztes, Sifan Hassan tiszteletére.


Az önkéntesek képviselői is külön megérkeztek a stadionba, aztán a NOB új tagjai (akik közé sajnos nem került be Szilágyi Áron), például Allyson Felix, az atlétika legendája.

Ez után jött az a rész, amikor egy „utazó” érkezett a földre egy másik bolygóról. A karaktert egy breaktáncos, Arthur Cadre alakította, aki „fellépett” már NFL-nagydöntőben, F1-es futam showműsorában is.


A hosszú előadás legvége pedig az lett, hogy összeállt az olimpiai ötkarika.


A sportolók nemigen akarták elhagyni a színpadi részt, ez nem könnyítette meg a Phoenix együttes dolgát. Aztán 20-25 percnyi zene jött.


A beszédek következtek. Elsőként Tony Estanguet beszélt a szervezőbizottság részéről. Kiemelte Céline Diont és a Szajnát, amely a megnyitó idején még látványos helyszínnek bizonyult. Arra már nem tért ki, hogy utána a Szajna mennyi gondot okozott az úszóknak. 

Majd Thomas Bach lépett a mikrofon mögé. „Köszönjük, hogy reménykedhetünk abban, hogy létezhet egy jobb világ. Tudjuk, hogy önmagában az olimpia nem képes a béketeremtésre, de lépést teremthet a békés együttélés felé.”

Következett az olimpia himnusza, majd zárásként a Los Angeles-i olimpia is „beköszönt”, a zászlóátadás formájában. 

Az átadó után H.E.R. elénekelte az amerikai himnuszt, aztán érkezett a tetőről Tom Cruise, aki szépen elvitte a zászlót a robogójával, és aztán egy látványos kisfilmben azt láthattuk, ahogy elrepül a világ másik felére.

Záróünnepség a párizsi nyári olimpián, Csipes és Milák a két zászlóvivő
Fotó: Reuters

Utolsó előtti attrakció gyanánt az előre felvett filmen énekelt a Red Hot Chili Peppers, Billie Eilish, Snoop Dogg és Dr. Dre is.


Thomas Bach lezárta a párizsi olimpiát, Léon Marchand hozta a kis lángot, majd a többi ott lévő sportolóval (például Teddy Rinerrel) együtt elfújta a lángot.

Ezzel ért véget a sportesemény, de két hét múlva jön a paralimpia, úgyhogy máris számos francia paralimpikont láthattunk a közvetítésen. Meg is kapták a francia zászlót. Végül Yseult adta elő Frank Sinatra ikonikus dalát, a My Wayt.

A záróünnepség előtti órákban az RTL riportere a helyszínről jelentkezett be – ilyen volt a hangulat az olimpiát búcsúztató városban vasárnap késő délután:


Nyitókép: REUTERS/Stephanie Lecocq

#Sport#olimpia#párizs 2024#záróünnepség#milák kristóf#csipes tamara

Címlapról ajánljuk