Sport

Remekül küzdött, de végül döntő játszmában kikapott Rafael Nadaltól Fucsovics Márton a párizsi olimpián

rtl.hurtl.hu

2024. július 28. 15:22

Fucsovics Márton a „három nagy” közül Roger Federerrel és Novak Djokoviccsal is többször összecsapott, de Rafael Nadallal most találkozott először. Rosszul indult a mérkőzés magyar szempontból, hiszen alig 32 perc alatt 6:1-gyel behúzta az első játszmát Nadal. Aztán viszont Fucsovics javítani tudott, így a harmadik szett döntött a továbbjutó személyéről. Ott is nagy küzdelem folyt a pályán, és végül Nadal ment tovább, 6:1, 4:6, 6:4-gyel. És ő játszhat Novak Djokoviccsal.

Ahogy több cikkünkben is beszámoltunk róla, Rafael Nadal minden idők egyik legérdekesebb olimpiai párosának lett aktív részese, miután összeállt a friss wimbledoni győztes Carlos Alcarazzal. Ők kétjátszmás győzelemmel nyolcaddöntőbe is jutottak az olimpián.

Érdekesség, hogy ha Fucsovics Márton és Marozsán Fábián párosban győzni tudna, akkor a következő körben Fucsovics párosban is megmérkőzhetne Nadal ellen, mert ez esetben a magyar kettősre a spanyol duó várna.

Kérdéses volt, hogy Nadal vállalja-e a mérkőzést. „Nem tudom, hogy játszom-e. Beszélni fogok a stábbal, majd meghozzuk a végső döntést, mert érmet akarok nyerni” – nyilatkozta a Fucsovics elleni mérkőzéssel kapcsolatban. Pénteken Nadal edzője, Carlos Moyá is megerősítette, hogy a 38 éves sztárnak pihenésre és kezelésre van szüksége.

Ennek oka, hogy Nadal pár nappal az olimpiai rajt előtt összeszedett egy combsérülést, emiatt egy teljes napot kihagyott a felkészülése során.

De végül néhány órával a meccs előtt eldőlt, hogy nem lép vissza.

1. játszma

Nem kezdődött jól Fucsovics szempontjából a mérkőzés. Nadal hozta a maga adogatását, majd a spanyol két bréklabdához jutott, és rögtön az elsőből brékelt is (0:2). Aztán egy újabb meggyőző adogatójátékkal már 3:0 volt Nadalnak, aki úgy játszott, mint legszebb napjain.

Egyébként nem csak Nadal küzdött egészségi gondokkal: Fucsovics a stábja szerint nagyjából 90%-os állapotban volt azok után, hogy az elmúlt hónapokban csuklósérülés hátráltatta.

A második szervajátéka sem volt épp leányálom a magyarnak, aki védekezésre kényszerült, Nadal hajszálpontos ütésekkel futtatta fel-alá a pályán. 0:3, 15:15 után végre egy jó rövidítést láthattunk Fucsovicstól, majd jött egy újabb jó labdamenet, magyar ponttal. 0:3 után végül meglett az első magyar játékgyőzelem, ami erőt adhatott a folytatáshoz.

Fucsovics első olimpiáján vesz részt, Nadal pedig a negyediken, igaz, volt olyan, amin csak párosban versenyzett.

Nadal „természetesen” megint hozta az adogatását (1:4), ellenben adogatóként ismét bemutatott egy látványos, a nézőket is lázba hozó rövidítést Fucsovics. De hiába: egy tenyeresrontással bréklabdához juttatta Nadalt, Nadalnak pedig nem is kellett több: 1:5.

Rafael Nadallal játszik az első fordulóban Fucsovics Márton – tudósítás az összecsapásról
Rafael Nadal. Fotó: Clive Brunskill/Getty Images


A spanyol klasszis stílusosan, ásszal jutott 3 (!) játszmalabdához, és rögtön az elsőt értékesítette. 

A csodálatos tenisszel előrukkoló Nadal tehát 32 perc alatt 6:1-gyel behúzta az első szettet. Írd és mondd: 3 ki nem kényszerített hibája volt csupán.

2. játszma

Remekül kezdett Fucsovics, és hozta az adogatójátékát; ez ezen a meccsen bizony kiemelésre méltó (1:0). Ezt követően fogadóként is eljutott egyenlőig a magyar fiú, majd taktikus játékkal, egy remek nyerő tenyeressel el is vette Nadal adogatását. Először a meccsen (2:0).

Rafael Nadallal játszik az első fordulóban Fucsovics Márton – tudósítás az összecsapásról
 Fucsovics Márton. Fotó: Clive Brunskill/Getty Images


Ekkor már nem azt a csúcsteniszt hozta Nadal, amelyet az első szettben, és amely ellen nagyon nehéz bármit is tenni. Főleg itt Párizsban, ahol 14-szer nyert Roland Garrost.

Fucsovics a harmadik (ismét adogató-)játékban is nagyszerűen teljesített, és már-már simán behúzta. A simán elvesztett első szett után 3:0-ra elhúzott a másodikban!

Emelt is a szinten Nadal, és semmire hozta a maga adogatójátékát (3:1).

Ekkor már Fucsovics volt az egyetlen, egyéniben érdekelt magyar teniszező Párizsban, hiszen a nem sokkal ez előtt a meccs előtt egy másik pályán elkezdődő mérkőzésen Marozsán Fábián 6:3, 6:2-re kikapott.

Fogadóként nagyot kellett küzdenie Nadalnak; megtette, 0:40-ről visszajött, de végül Fucsovicsé lett a játék (4:1). 

A következő magyar fogadójátéknál már úgy tűnt, talán a sérült combja is hátráltatja Nadalt, mindenesetre Fucsovics két bréklabdához jutott. 

Sajnos itt kijött Nadal rutinja, mert a spanyol mindkettőt hárította, és végül hozta az adogatását (4:2). Maradt a magyar teniszező szimpla brékelőnye. Fucsovics behúzta a maga szervajátékát (5:2), és Nadalnak a szettben maradásért kellett adogatnia. Ez sikerült is neki (5:3).

Fucsovics adogatójátékában volt egy egészen szédületes labdamenet, amikor mindkét fél óriásiakat hárított, és végül Nadalé lett a pont. 


Ez azt eredményezte, hogy Marci egy kicsit megroppant, siettette a következő labdamenetet, hibázott, bréklehetőséghez juttatta ellenfelét, Nadal pedig egy újabb ponttal eltüntette a brékhátrányát (5:4).

Fucsovics fújt egyet, és összeszedett játékkal fogadóként jutott két brék-, egyben játszmalabdához. Az elsőt Nadal parádés szervával hárította, a másodiknál Fucsovics ütött széleset (40:40).

Újabb szettlabdához jutott Fucsovics, Nadal pedig egy rövidítést a hálóba ejtett, így a magyar fiú 6:4-gyel kiharcolta a döntő szettet.

Íme, egy videó a lelátóról:

3. játszma

Fucsovics adogatott, és végül nagyot harcolva, két bréklabdát hárítva (az egyiket ásszal) hozta a játékot, Nadal cserébe megrázta magát, és válaszolt (1:1). Marcinak a második adogatásánál is két bréklabdát kellett hárítania, és megint megcsinálta; így hozta az adogatását (2:1).

Zsinórban négy bréklabdát hárítani Franciaországban, salakon Nadal ellen: nem akármilyen teljesítmény.

Mint ahogy egy nem akármilyen játék következett. Nadal adogatott, Fucsovics mégis elhúzott 40:0-ra, a spanyol viszont mindhárom bréklabdát hárította, végül pedig meg is nyerte a game-et (2:2).

Hiába a 38 év, hiába a sérülés, a francia salakon nem lehet leírni Rafael Nadalt.

Ezek után Nadalnak harmadjára is két bréklabdája volt a döntő szettben, és ezt már nem tudta megmenteni Fucsovics (2:3).

Nagyon szoros játék következett, Nadal adogatása mellett. Fucsovicsnak bréklabdája volt, de Nadal zseniális rövidítést mutatott be, és végül megakadályozta ellenfele visszabrékjét (2:4).

A meccs pontja ez után jött: Fucsovics a sarokból fonákkal remekül ütött el Nadal mellett, és ezzel lett 3:4. De hiába: Nadal nagyon simán, nullára hozta a maga adogatójátékát (3:5), így Fucsovicsnak a meccsben maradásért kellett adogatnia.

Ez sikerült, méghozzá stílusosan: a love game-re love game volt a válasz (4:5).

Nadal adogatott a továbbjutásért. Az első pont Fucsovicsé lett, méghozzá nagyszerű helytállással. Utána kicsit elkapkodta Marci, és széleset ütött (15:30). Majd jól megszokott vágott szervájával két meccslabdához jutott Nadal. Az elsőt csúnyán elütötte (30:40), aztán jött egy kettős hiba (40:40).

Egy hosszú labdamenet nyomán ismét meccslabdához jutott a spanyol fenomén, hogy aztán egy remek tenyeressel végül lezárja a mérkőzést.

A végeredmény: Fucsovics–Nadal 1:6, 6:4, 4:6.

Nyitókép: Mustafa Ciftci/Anadolu/Getty Images

#Sport#olimpia#párizs 2024#tenisz#rafael nadal#fucsovics márton

Címlapról ajánljuk