Sport

Több mint 1700 milliárd forintnyi euróba került a párizsi olimpia, melynek megrendezéséért 180 ezren dolgoztak

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 13. 16:47

Hogy mekkora sportesemény volt a vasárnap véget ért párizsi olimpia? Mintha negyven sportág világbajnokságát rendezték volna egy helyen, egy időben. Az alábbiakban rengeteg számot és adatot írunk le, melyek segítenek elképzelni az ötkarikás játékok dimenzióit.

Július 24-től 760 versenyt rendeztek a 32 olimpiai sportágban. A 850 megnyerhető érmen 85 ország képviselői osztoztak. A játékokon 42 rekordot döntöttek meg, ezek közül 10 világcsúcs, 32 pedig olimpiai csúcs.

222 országból érkeztek szurkolók, akik összesen 9 és fél millió jegyet vásároltak. Természetesen a helyszínen többségében franciák buzdították sportolóikat, a jegyek 62 százalékát ők vették meg. A külföldiek közül a legtöbben Angliából, az Egyesült Államokból, Németországból, Belgiumból és Hollandiából érkeztek. A különböző helyszíneken összesen 6 millió látogatót regisztráltak.

Sok sportág versenyeit korábban sosem látott tömegek előtt rendezték. Az Eiffel-torony lábánál kialakított strandröplabdapályák lelátóin 450 ezren drukkoltak, a hetes rögbi döntőjét 66 ezren látták a Stade de France-ban. Az országúti kerékpárosok férfi és női versenyét összesen egymillióan követték az út széléről. Természetesen fogyasztottak is a szurkolók a játékok helyszínein, hot-dogból például 400 ezer darabot adtak el.

A különböző felületeken is óriási tömegeket vonzottak az események, a megnyitót a francia közszolgálati televízióban csaknem 24 és fél millióan figyelték, míg az olimpia hivatalos közösségi oldalaira 2,4 milliárd ember kattintott.

Az olimpiai faluban a legtöbben az augusztus 3-i éjszakát töltötték, ekkor 11 804 szálláshelyet foglaltak el.  A játékok alatt a faluban működő fodrászok naponta 150 embernek varázsoltak szép frizurát. Ugyancsak napi átlagban 4000 péksüteményt, 600 bagettet és 3000 muffint szolgáltak fel a versenyzőknek. A falu mosodáiban a legsűrűbb órákban kilencvenen dolgoztak egyszerre.

A 2024-es olimpia több szempontból is különleges volt: először volt ugyanannyi női és férfi résztvevő sportoló, és például először rendezték a megnyitót stadionon kívüli helyszínen – a Szajnán.

A játékok költségvetése 4,4 milliárd euró (átszámítva több, mint 1700 milliárd forint) volt, ennek 95 százalékát magántőke adta. 84 együttműködő partner vett részt a szervezésben, 2017 és 2024 között összesen több mint 180 ezer ember dolgozott az olimpia megrendezéséért. A szervezők a játékokkal kapcsolatos teendők elvégzésére kétezer céggel kötöttek szerződést. Az olimpia alatt a sportolókat, edzőket és sportvezetőket 45 ezer önkéntes segítette.

Nyitókép: Carl Recine/Getty Images

#Sport#olimpia#párizs 2024#költségvetés#adatok

Címlapról ajánljuk