Sport

Miért vívott sérülten Szilágyi Áron?

rtl.hurtl.hu

2024. július 31. 15:26

A magyar férfi kardvívó-válogatott bejutott az elődöntőbe a párizsi olimpián, miután 45-38-ra legyőzte Olaszországot. Irán következik a fináléért. A kérdés azonban, ami mindenkit foglalkoztatott: miért bicegett Szilágyi Áron?

Az egyéni verseny után érthetően csalódott magyar férfi kardvívók a csapatversenyben a négy közé jutásért a szintén klasszisokkal felálló olaszokkal szemben léptek pástra. A mieinknél a háromszoros egyéni olimpiai bajnok Szilágyi Áron, az egyesben világbajnok Szatmári András és Gémesi Csanád került a csapatba – az olimpia előtt bekerült Rabb Krisztián tehát egyelőre nem jutott lehetőséghez. Az olasz együttest az olimpiai ezüst- és bronzérmes Luigi Samele, az Eb-második, vb-bronzérmes Luca Curatoli és Michele Gallo alkotta.

Remekül kezdődött számunkra a mérkőzés, hiszen Szilágyi Áron 5-3-as előnyhöz juttatta a mieinket Samele ellen. Gémesi Csanád nem tudta megtartani a fórt, sőt, Curatoli 7-4-es részsikerével 10-9-re már az olaszok vezettek. A folytatásban Szatmári jól kezdett, de Gallo megtalálta a ritmust, 15-13-as olasz vezetésről kezdődött Gémesi és Samele asszója. 

Az egyéni versenyben legtovább, a nyolc közé jutó magyar eggyel közelebb hozta a mieinket, de 20-19-nél még mindig az ellenfél állt jobban, sőt, Szilágyi sem bírt Gallóval, 23-25-nél újra két tus volt a magyar csapat hátránya. 

Szatmári András percei következtek, nagyszerű vívással 7-3-ra nyerte az etapot Curatoli ellen, 30-28-as magyar vezetés után pedig az egész mérkőzés legsimább asszója következett: Gémesi Csanád parádézott, 5-1-re múlta felül Gallót. Szatmári 35-29-nél kötött be, és bár az első négy tust Samele szerezte, a 2017-es egyéni világbajnok magára talált, és 40-34-gyel adta át a helyét 

a láthatóan bicegő, jobb combját a márciusi, budapesti Világkupa óta fájlaló Szilágyi Áronnak. 

Akinek sportemberi nagyságát jelzi, hogy bár ez a sérülés minden bizonnyal hátráltatta a számára nagy csalódást hozó egyéni versenyben is, mégsem hivatkozott erre.

Sérülés ide vagy oda, Szilágyi asszóját követően a végeredmény 45-38 lett. A magyar válogatott így ott lesz az elődöntőben, ahol az amerikaiakat nagy meglepetésre 45-44-re legyőző Iránnal mérkőzhet meg a fináléba jutásért.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

#Sport#olimpia#párizs 2024#vívás#szilágyi áron

Címlapról ajánljuk