Sport

Hat gólkirály, 10 öngól és egy rekorder lastminute magyar találat – ilyen volt a 2024-es Eb a számok tükrében

rtl.hurtl.hu

2024. július 15. 15:58

Lezajlottak a 17. Európa-bajnokság küzdelmei, Spanyolország története során negyedszer nyert. Ronaldo lett az első játékos, aki hat kontinenstornán pályára lépett. Új legfiatalabb és a legidősebb gólszerzőt köszönthettünk. Megdőlt a leggyorsabb gól rekordja és egy magyar csúcs is született.

A 2024-es Európa-bajnokságon huszonnégy válogatott vehetett részt. Egyetlen tornaújonc csapat volt a mezőnyben: Georgia, akik egészen a nyolcaddöntőig meneteltek. De voltak más emlékezetes „első alkalmak” is ezen az Eb-n. Románia először végzett csoportelsőként, Szlovénia pedig először kvalifikálta magát az egyenes kieséses szakaszba. Olyan is most először fordult elő, hogy egy csapat 4 ponttal nem tudott továbbjutni a csoportjából, emiatt Ukrajna szomorkodhatott.

Diogo Costa lett az első kapus, aki egy Eb-meccs büntetőpárjában – a Portugália-Szlovénia nyolcaddöntőben – három tizenegyest is megfogott. Egy másik portugálnak, Francisco Conceiçãónak a családi vonatkozás miatt is emlékezetes marad az Eb. Édesapja, Sérgio Conceição nyomdokaiba lépve Francisco is betalált az Európa-bajnokságon. Ezzel Enrico és Federico Chiesa után, ők lettek a második apa-fia páros, amelynek mindkét tagja gólt szerzett egy Eb-n. 

Hat gólkirály, 10 öngól és egy rekorder last-minute magyar találat - ilyen volt a 2024-es Eb a számok tükrében
Pepe és Cristiano Ronaldo Fotó: Reuters


Emellett mostantól a portugál csapat adja az Eb-k történetének legidősebb játékosát. Pepe 41 évesen és 113 naposan állított be új csúcsot. A másik nagy veterán, Cristiano Ronaldo először nem szerzett gólt egy nagy tornán, de így is rekordot döntött, hiszen rajta kívül még egy játékos sem lépett pályára hat Európa-bajnokságon.

Gareth Southgate az Eb-n ünnepelhette 100. mérkőzését az angol kispadon, emellett Helmut Schön és Berti Vogts után ő lett a harmadik edző, aki kétszer is Európa-bajnoki döntőbe vezette a csapatát. Az is most először történt meg, hogy Anglia az ország határain kívül jutott Eb-fináléba.

Spanyolország története során negyedszer ért csúcsra Európa-bajnokságon, ez másik válogatottnak még sosem sikerült. Ők szerezték a legtöbb, 15 gólt a tornán, ennyit amúgy még egy csapat sem szerzett egy Eb-n sem. Egyedülálló módon veretlenül nyerték meg az Európa-bajnoki címet úgy, hogy egyszer sem kényszerültek tizenegyespárbajra a győzelemhez. A spanyol válogatott támadója, 

Lamine Yamal pedig egymaga három rekordot is felállított. Ő lett az Eb-k történetének legfiatalabb pályára lépő és legfiatalabb gólszerző játékosa, valamint ő lett minden idők legfiatalabb tornagyőztese is, 17 évesen és 1 naposan játszott az Eb-fináléban.

Hat gólkirály, 10 öngól és egy rekorder last-minute magyar találat - ilyen volt a 2024-es Eb a számok tükrében
Lamine Yamal Fotó: Reuters


A 2024-es Európa-bajnokság összesen 117 gólt hozott. Ebből 10 öngólból született, ami sok, de eggyel kevesebb, mint ahány a 2021-es Eb-n esett. Hat olyan mérkőzést láthattunk, ahol nem volt gól a rendes játékidőben. A tornának végül hat gólkirálya lett: Cody Gakpo, Harry Kane, Georges Mikautadze, Jamal Musiala, Dani Olmo és a Ivan Schranz egyaránt három találatot szereztek az Eb-n.

Az Európa-bajnokság leggólgazdagabb találkozója a Németország-Skócia nyitómeccs volt, ahol 5-1-re nyertek a németek. A meccsel a német vezetőedző, Julian Naglesmann is rekorder lett: 36 évesen és 327 ő lett az Eb-k legfiatalabb szövetségi kapitánya.

De nemcsak a gólok mennyisége, hanem gyorsasága is említésre méltó volt ezen a tornán. Az albán Nedim Bajrami szerezte a kontinensviadalok történetének leggyorsabb gólját, mindössze 23 másodperc alatt vette be az olaszok kapuját. Az életkor terén pedig amíg Lamin Yamal a legfiatalabb, addig a horvát Luka Modric az Eb-történet legidősebb gólszerzője lett, 38 évesen és 289 naposan talált be az Olaszország elleni csoportmeccsen.


A labdabirtoklásban Portugália alkotott maradandót, öt mérkőzésükön átlagosan 64,8 százalékban volt náluk a labda. Egyetlen másik válogatott sem tudott 60 százalék feletti átlagot produkálni. A passzhatékonyságban pedig a németek voltak a legjobbak: 91,2 százalékban sikerültek a passzaik.

Nekünk, magyaroknak azonban a 100-as szám miatt marad örökre emlékezetes ez az Európa-bajnokság. 

Csoboth Kevin skótok elleni, 100. percben szerzett gólja ugyanis  a rendes játékidőben legkésőbb esett találat az Európa-bajnokságok történetében.

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#rekord

Címlapról ajánljuk