Sport

Véget ért Ronaldo Eb-karrierje: a franciák tizenegyesekkel ejtették ki a portugálokat

rtl.hurtl.hu

2024. július 6. 0:02

A portugál-francia negyeddöntőben nem született döntés sem 90, sem 120 perc alatt. A végletekig kiélezett párharcban a büntetőpárbaj jelentette a mérleg nyelvét, ahol Franciaország képtelen volt hibázni. Cristiano Ronaldo góltalan maradt utolsó Eb-jén, Portugália pedig a legjobb nyolc között búcsúzott.

Ha a spanyol-német negyeddöntőre előrehozott döntőként tekintettünk, akkor a portugál-francia összecsapás egy döntő visszavágója, hiszen ez a két csapat játszotta a 2016-os Eb-finálét. Akkor a portugálok kerekedtek felül és megnyerték az Európa-bajnokságot, méghozzá francia földön. A 2021-es Európa-bajnokságon sem tudták elkerülni egymást, akkor a németekkel és velünk kerültek egy csoportba. Egymás ellen döntetlenre futotta, 2-2-őt játszottak a Puskás Arénában.

2024-ben tehát már zsinórban a harmadik Eb-n találkozott Portugália és Franciaország, ezúttal negyeddöntőben. Ez a meccs a generációk harca is volt, hiszen az élete utolsó Eb-jén játszó Cristiano Ronaldo, az őt példaképének tartó 25 éves zsenivel, Kylian Mbappéval nézett farkasszemet. 

francia portugál
Fotó: Reuters

A negyeddöntőn a franciák indíthatták útjára a labdát. A mérkőzés első szögletét azonban a portugálok végezhették el a 11. percben, és az első lövést is nekik jegyezhettük fel. A 16. percben Fernandes vezette középen a labdát, majd 21 méterről lőtt, a labda Salibáról vágódott szögletre. 

A franciák a 20. percben jutottak el először lövésig. Theo Hernandez távolról vette célba a kaput, Diogo Costának kellett bemutatnia a mérkőzés első védését. A 28. percben Mbappé meg tudott iramodni a szélen, beíveléséből Griezmann lőhetett, de saját csapattársát találta telibe és a lepattanóból sem sikerült kaput találni. 

A portugálok legnagyobb fegyvere a mérkőzés első félórájában mindenképp Rafael Leao volt, akinek gyorsasága rendre feladta a leckét a francia védelemnek, Így nem meglepő, hogy Portugália jobbára a pálya bal oldalán igyekezett támadásokat építeni. De Leo nem csak a széleken teremtett veszélyt, a 38. percben épphogy lemaradt Joao Cancelo passzáról a kapu előtt.

A 42. percben az okozott némi meglepetést, hogy Cristiano Ronaldo átengedett egy szabadrúgást. Ezeket a szituációkat ugyanis rendre az ötszörös aranylabdás hajtja végre, ám ezúttal maga elé engedte a sorban Bruno Fernandest. De hiába az önzetlenség, Fernandes lövése fölé szállt. 

Az első félidő néhány helyzetecskén, elfutáson túl, sok történést nem tartogatott, amit az is alátámaszt, hogy a játékvezető egyetlen percet sem hosszabbított. Gól nélküli döntetlenről következhetett a folytatás.

francia portugál
Fotó: Reuters

A második játékrész első helyzete, Mbappé előtt adódott. A játékos a tizenhatoson kívülről tüzelt, Diogo Costa számára azonban nem okozott gondot a labda megkaparintása. Pár perccel később ismét Mbappé volt a főszereplő, ugyanis belenézett egy Bernardo Silva fejesbe a már egyébként is törött orrával, ami érthetően rendkívül fájdalmas volt számára. A franciák sztárja hosszasan feküdt a földön, de folytatta a játékot.

A 61. percben Bruno Fernandes került ziccerbe, átvette Cancelo parádés indítását, de a bal alsó sarokba tartó lövését Maignan hatalmas bravúrral hárította. Két perccel később ismét a portugálok veszélyeztettek. Vitinha lőhetett közvetlen közelről kapura, Maignan azonban ismét védett. A kijövő labdát Cristiano Ronaldo próbálta meg visszasarkazni a kapu elé, de elhalt a kísérlet.

A 66. percben a francia-belga nyolcaddöntő hőse, Kolo Muani próbálkozott kapáslövéssel, amibe az utolsó pillanatban Rúben Dias vetődött bele. A 70. percben Dembelé csinálta meg a helyzetet Camavinga előtt, aki boxon belülről lőhetett, de a labda elgurult keresztbe. Dembelé beállítása lendületet adott a franciák támadásnak. A 73. percben távoli lövése a keresztlécet találta el.

francia portugál
Fotó: Reuters


 A 84. percben Saliba húzta le Conceicaót a tizenhatos sarkánál. Az esetért szabadrúgás járt, amit ezúttal nem adott át Ronaldo, de lövése a sorfalba vágódott. A 88. percben Kanté lőhetett közelről, de nem tudott bele erőt vinni, így a labdát Diogo Costa gyűjtötte be. Egy perccel később ismét Kanté próbálkozott, de az eredmény ezúttal is elmaradt.

A három perces hosszabbításban Pepe szerelte tanári módon szerelte Marcus Thuramot az alapvonalnál. A 41 éves védő legalább akkora tapsot kapott, mintha gólt szerzett volna. A rendes játékidő utolsó lehetősége Kylian Mbappé előtt adódott, a tizenhatos vonalától tekerhette a portugál kapura, de ez is kimaradt. A rendes játékidő ezen a negyeddöntőn sem hozott döntést, sem gólt, így következett a ráadás.

francia portugál
Fotó: Reuters

A hosszabbítás első perceiben a portugálok veszélyeztettek. Conceicao adta be középre, amit Ronaldo tűzhetett kapura, de nem tudta eléggé leszorítani, így a lövés a lelátót találta el. A francia helyzet sem maradt el a hosszabbítás első felvonásában, a 97. percben ismét Dembelé mutatta magát, aki saját térfeléről érkezett óriási lendülettel. A PSG támadója akár el is vállalhatta volna, de Mbappéhez passzolt, akinek blokkolták a lövését. 

A ráadás első 15 perce sem hozott találatot, a csapatoknak még negyed órája maradt a gólszerzésre. Az azonban biztossá vált, hogy Mbappé nem fog betalálni. Deschamps ugyanis lecserélte a franciák 10-esét, vélhetően az újabb orrát ért ütés miatt.

A 108. percben Conceicao adta be veszélyesen a labdát, amit Joao Félix fejelt az odalhálóba. A 112. percben jött már-már menetrendszerűen egy újabb Demeblé lövés, de ahogy az eddigiek, ez sem volt igazán veszélyes. A 115. percben az Mbappé helyére érkezett Barcola tekerte fölé a tizenhatoson belülről. 

Az utolsó néhány percben még volt lehetőség itt is, ott is, de sem Thuram, sem Nuno Mendes nem tudott betalálni. Jöhetett a tizenegyespárbaj, amiből Portugáliának már volt rutinja ezen az Eb-n, hiszen Szlovéniát így verték meg a nyolcaddöntőben. Azon a meccsen Diogo Costa három tizit is megfogott. Érdekesség, hogy a hosszabbítás utolsó perceiben Olivier Giroud már várta, hogy pályára léphessen, de a labda folyamatosan játékban volt, így a gólrekorder francia nem állhatott be büntetőt rúgni. 

francia portugál
Fotó: Reuters

A tizenegyespárbajt Franciaország kezdte. Dembelé állt először a labda mögé és magabiztosan értékesítette a büntetőt. Az első portugál tizenegyesre Cristiano Ronaldo vállalkozott és nem hibázott. A franciák második embere Fofana volt, aki ugyancsak belőtte. Az őt követő Bernardo Silva is betalált. A harmadik körben Koundé érkezett és hatalmas erővel lőtte a jobb felsőbe. Ezt követően jött az első hiba, Joao Félix a kapufát találta telibe, előnybe került Franciaország.

A negyedik párban, Barcola lépett oda és folytatta a hibátlan francia sorozatot. Utána Nuno Mendesnek kellett meccsben tartania Portugáliát, aki nem hagyott esélyt a francia kapusnak. Az utolsó körben Theo Hernandezen múlt a továbbjutás sorsa. Hernendez pedig belőtte Franciaországot az elődöntőbe. Egyetlen rontott tizenegyes okozta Portugália vesztét.

A portugál válogatott számára tehát a legjobb nyolc között ért véget az Európa-bajnokság. Aznap mikor Toni Kroos befejezte pályafutását a németek kiesésével, Cristiano Ronaldót élete utolsó Eb-mérkőzésén láthattuk, igaz ő még visszavonulásról nem beszélt. Franciaország az elődöntőben folytathatja, ahol Spanyolország lesz Didier Deschamps csapatának ellenfele.

Európa-bajnoki negyeddöntő
Portugália - Franciaország / büntetők után: 4 – 5 (0 – 0) 
Hamburg, Vezeti: Michael Oliver (angol)
Portugália: Diogo Costa – Joao Cancelo (Semedo, 74.), Pepe, Rúben Dias, Nuno Mendes – Vitinha (M. Nunes, 119.), Joao Palhinha (Rúben Neves, 92.), Bruno Fernandes (Conceicao, 74.) – Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo, Rafael Leao (Joao Félix, 116.)
Franciaország: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, T. Hernandez – Kanté, Tchouaméni, Camavinga (Fofana, 91.) – Griezmann (Dembelé, 67.) – Kolo Muani (Thuram, 86.), Mbappé (Barcola, 116.)
gól:
sárga lap: Palhinha (79.), Saliba (84.)

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#negyeddöntő#franciaország#portugália

Címlapról ajánljuk