Sport

Gareth Southgate: Annyira szeretnék nyerni, hogy az fáj

rtl.hurtl.hu

2024. július 13. 10:00

Az angol szövetségi kapitány zsinórban második Eb-döntőjére készül a válogatottal. Southgate rengeteg kritikát kapott, az egyik meccs után meg is dobálták a szurkolók, de mindez nem törte meg és végül az eredmények őt igazolták.

Anglia zsinórban másodszorra is bejutott az Európa-bajnokság döntőjébe. 2021-ben a Wembley-ben megrendezett finálén nem jött össze a siker, így mostanra az angolok már 58 éve várják, hogy egy nagy tornán újra győzzenek, utoljára ugyanis az 1966-os világbajnokságon nyertek. Érdekesség, hogy akkor is a Wembley-ben volt a döntő, így azzal Anglia már történelmet írt, hogy először jutott döntőbe az ország határain kívül.

Gareth Southgate 2016 szeptembere óta irányítja a válogatottat, de immár közel nyolc éves kapitánysága alatt talán még sosem zúdult rá akkora összetűz, mint az idei Európa-bajnokságot. A vezetőedző és a csapat is rengeteg kritikát kapott, a Szlovénia elleni döntetlennel végződő csoportmeccs után még poharakkal is megdobálták Southgate-et.

A sörös poharas incidensnél elhatároztam, hogy ez nem fog letörni, mert túl keményen dolgoztunk a csapattal. Fontos volt, hogy abban a helyzetben erősek maradjunk és ennek nekem kellett az élére állnom. Nincs bajom azzal, ha én vagyok a villámhárító, a csapatért bevállalom. Ez is a munkám része, hogy megvédjem játékosokat, hogy ők csak arra koncentrálhassanak, hogy kihozzák magukból a legtöbbet


–  idézte Southgate-et a kritikák kapcsán a The Guardian.


Angliának a csoportjában egy győzelem és két döntetlen is elég volt a csoportelsőséghez. Az egyenes kieséses szakaszban pedig mindhárom meccsükön hátrányból fordítottak. Azt, hogy a csoportkörben nem nyújtott kimagasló teljesítményt a válogatott maga Southgate is elismerte. “Ezt helyrehozni edzői kihívás volt, mert nem feltétlenül az edzésekkel volt a gond, inkább a mentalitással. Tartottunk néhány nyílt, őszinte beszélgetést a játékosok és a stáb között” - mondta a vezetőedző, aki a Dánia utáni 1-1-es döntetlen után érezte hogy változtatni kell.

Az Eb-elődöntőben aratott 2-1-es győzelem után Southgate már felszabadultan örült a rajongókkal együtt, akik két héttel korábban még repoharakkal hajigálták. “Végső soron én is csak egy szurkoló vagyok, persze nekem nagyobb a felelősségem, de ugyanannyira vágyom most is a győzelemre, mint játékos koromban. Tudom, hogy ez nem mindig látszik rajtam a kispadnál, de ott az a dolgom, hogy jó döntéseket hozzak és nem az, hogy szurkoljak” – fejtette ki a szövetségi kapitány.

Gareth Southgate: Annyira szeretnék nyerni, hogy az fáj
Fotó: Reuters


Southgate azt is elárulta, hogy az elődöntő után megengedett magának némi ünneplést, de a Spanyolország elleni fináléhoz közeledve egyre fokozódik benne is az izgatottság. 

Természetesen van bennem izgalom, furcsa is lenne, ha nem lenne. Fiziológiailag a test így készíti magát a küzdelemre. Annyira szeretnék nyerni a döntőben, hogy az már fáj. De bármi is lesz, már megtanultam jól kezelni.


– nyilatkozta Southgate kapitánysága második Európa-bajnoki döntője előtt.

Anglia és Spanyolország július 14-én este csap össze a Eb-döntőben. A mérkőzést a német fővárosban, Berlin rendezik meg.

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#döntő#anglia#gareth southgate

Címlapról ajánljuk