Sport

Már megint nyilatkozott egyet a spanyolok csapatkapitánya – bár ne tette volna!

rtl.hurtl.hu

2024. július 8. 16:44

A 2024-es Európa-bajnokságon a csatár, Álvaro Morata a spanyolok csapatkapitánya. És már másodszor tett olyan nyilatkozatot, ami árthat a csapategységnek.

Pedig milyen szépen indult! 

Spanyolország valósággal kiütötte Horvátországot, Álvaro Morata pedig rászolgált a csapatkapitányi karszalagra, rácáfolt a kétkedőkre, az őt kifütyülő spanyol szurkolókra – írtuk mi is külön cikkünkben.

Nagy baj nincs azóta sem, habár Morata csatár létére nem szerzett újabb gólt az Eb-n. Az már egy kicsit nagyobb probléma, hogy olyan nyilatkozatokat ad, amik megkérdőjelezik, hogy megfelelő csapatkapitány-e.

Mert miért is kapta éppen ő a karszalagot?

A sport.es elemzése szerint Luis de la Fuente szövetségi kapitány számára az elsőleges szempont a személyiség – előrébb való, mint a futballistakvalitások. Moratát pedig edzője szerint az odaadása tette tökéletes kapitánnyá. Mert a csatár számára fontos, hogy senki se szenvedjen hiányt, mindenki jó passzban legyen, és semmilyen hátráltató tényező se vesse vissza a csapatot.

Ehhez képest Morata olyan kijelentéseket tett a saját jövőjével kapcsolatban, amelyek igenis ronthatják a csapaton belüli kohéziót.

Először klubjának, az Atlético Madridnak üzent: 

Ha nyolc csatárt is szóba hoznak az Atlétivel, akkor el tudom képzelni, hogy nem én vagyok a prioritás a klub számára.

Ekkoriban terjedt el, hogy esetleg Morata is Szaúd-Arábiába igazolhat, mégpedig az al-Kadiszija csapatához, amely szerződtette honfitársát, Nachót, miközben a kispadon a szintén spanyol Míchel ül. 

Végül Morata visszavonulót fújt, és a közösségi médiában már úgy fogalmazott: „Még nem tudom, milyen az Atlético mezében nyerni valamit, és addig nem hagyom el, amíg nem nyerek valamit.”

A meccsek mentek tovább, újabb Morata-gól tehát nem került fel egyetlen eredményjelzőre sem, mígnem a csatár – időben immár vészesen közel a kedd esti spanyol–francia elődöntőhöz – megint olajat öntött a tűzre.

Valószínű, hogy az Európa-bajnokság után lemondom a válogatottságot; Spanyolország senkit és semmit nem tisztel.

A beszámolók szerint a csapattársak mindig tisztelték Moratát, megvédték őt a bírálatoktól (különösen kiemelendő a Brazília elleni barátságos meccs, amely alatt kifütyülték a csatárt spanyol szurkolók), de ennek a nyilatkozatnak az időzítése nagyon nem jött jókor.

Mert többen érezhetik azt, hogy most Morata a saját személyes küzdelmét a csapatérdek (nyugodt, koncentrált felkészülés az elődöntőre) elé helyezte.

Folytatás következik…

Nyitókép: Jose Breton/Pics Action/NurPhoto/Getty Images

#Sport#labdarúgás#futball#foci-eb#spanyolország#álvaro morata

Címlapról ajánljuk