Sport

A válogatottnál kifütyülték, a klubjánál az utódját keresik – ő viszont történelmet írt

Ferkai MarcellFerkai Marcell

2024. június 16. 11:22

Álvaro Morata a Horvátország elleni Eb-csoportmérkőzésen betalált, ezzel ő lett az első spanyol futballista, aki három különböző Európa-bajnokságon is gólt szerzett. De érdemes egy kicsit a „gól mögé nézni”.

Pedig a szezon felénél minden szép és jó volt. Álvaro Morata, a spanyol Atlético Madrid csatára karnyújtásnyira volt a 20 góltól. Aztán jött a tavasz, a fekete tavasz. Ennek egyfajta szimbóluma az a kihagyott helyzete, ami megágyazott a Dortmund elleni Bajnokok Ligája-búcsúnak:


Csakhamar jött egy ritka betegség, ami olyan intenzív fájdalmat okoz az arcizmokban, hogy volt, amikor Morata nem is tudott edzeni. Így aztán az idény hajrájában nem is volt kezdő az Atléticóban. Később már arról nyilatkozott: látja ám, hogy megy a nagy csatárcasting a helyére... Márpedig ha nem játszhat, akkor talán tényleg mindenkinek jobb, ha továbbáll. (Mondjuk Olaszországba, ahol már futballozott.)

Még szerencse, hogy Luis de la Fuente, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya kitartott mellette. Továbbra is vele számolt kezdőcsatárként, sőt csapatkapitányként! Annak ellenére, hogy a Brazília elleni mérkőzésen például kifütyülték Moratát a spanyol szurkolók. Mondjuk Morata ehhez már bőven hozzászokhatott. 

Tulajdonképpen az egész pályafutása arról szólt, hogy megkérdőjelezték a tudását. 

És kétségtelen: sok látványos kihagyott gólhelyzet kövezi az útját.


Amikor Juventus-labdarúgóként 100 napon keresztül képtelen volt a kapuba találni, mindent megpróbált: levágta a haját, szakállat növesztett, még a kocsiját is lecserélte. Ekkor sietett a segítségére csapattársa, Gianluigi Buffon, aki megküzdött a depresszióval és a pánikbetegséggel, vagyis tud egyet s mást a labdarúgó-pályafutás kevésbé fényes oldaláról.

Ráébresztett, hogy túlságosan arra koncentráltam, hogy megoldjam a dolgot, túl sokat rágódtam a problémákon

– összegezte a tanultakat Álvaro Morata. Ebben segített neki, hogy egy olasz modell személyében rátalált a szerelem. Majdhogynem egy nagy meccsnél is nagyobb stressz volt számára egy madridi bűvészelőadáson, 1500 ember előtt feltenni a nagy kérdést Alice Campellónak.

Annyira ideges voltam, féltem, hogy nem leszek rá képes. De néha muszáj is olyasmit megtenni, amitől félsz, mert ettől válsz erősebbé.

De feltette, és jól tette:

A válogatottnál kifütyülték, a klubjánál az utódját keresik – ő viszont történelmet írt
Álvaro Morata, Alice Campello és a közös gyerekek a Spanyolország–Horvátország Nemzetek Ligája-döntőn. Fotó: Jean Catuffe/Getty Images

Érdekes lesz a Morata család szempontjából a spanyol-olasz Eb-csoportmeccs: vajon melyik csapatnak fog szurkolni a spanyol csapatkapitány olasz felesége?

Nyitókép: Reuters/Annegret Hilse
 

 

#Sport#foci#futball#labdarúgás#foci-eb#spanyolország#horvátország#alvaro morata

Címlapról ajánljuk