Sport

Capello: Olaszország nem is kaphatott volna rosszabb ellenfelet, mint Horvátország

rtl.hurtl.hu

2024. június 22. 15:16

A korábbi sikeres labdarúgóedző, Fabio Capello elmondta, szerinte miért hagyták le őket szakmailag a spanyolok. Az olasz válogatott sorsdöntő meccse készül a horvátok ellen.

Az olaszok csütörtökön 1-0-ra kikaptak a spanyoloktól, miután 2-1-re legyőzték az albánokat múlt szombaton. Ezek után úgy készülhetnek a hétfői, horvátok elleni zárómeccsre, hogy egy győzelemmel vagy egy döntetlennel biztosan továbbjutnak a csoportjukból.

Fabio Capello, a Milannal Bajnokok Ligáját, a Romával és a Real Madriddal pedig bajnoki címet nyerő korábbi edző a La Gazzetta dello Sportnál vezetett rovatában elemezte az esélyeket. A squadra azzurrát most irányító Luciano Spalletti arról beszélt a Spanyolország elleni vereség után, hogy valószínűleg túl fáradtak voltak a játékosai az Albánia elleni meccs miatt.

Capello máshogy látja: „A válogatott azért tűnhetett fáradtnak, mert az ellenfél a játék minden elemében fantasztikus volt. – Engem is megleptek. Tudtuk, hogy minőségi csapat, ezt megmutatták Horvátország ellen is. De Olaszország ellen még gyorsabban tudtak focizni.”

A szakember a korábbi spanyolországi időszaka miatt is hiteles olasz–spanyol foci-összehasonlításban. „A tudásbeli különbség okai mélyen gyökereznek. Olaszországban a fiataloknak a taktikát a fejébe verik, a játék technikai oldalát annál kevésbé, és ez hosszú távon kijön.

Olaszországban sokan tekintenek példaképként Guardiolára – de a tíz évvel ezelőttire. Ő azóta sokat fejlődött szakmailag. Ez a félreértés eredményezi a korlátainkat.


A mi futballistáink sosem vállalnak kockázatot és felelősséget, amikor arról van szó, hogy meg kell játszani a labdát, vagy egy csellel túl kellene jutni egy ellenfélen. A jó futballt ma Spanyolország játssza. Ez a jövő útja. Egy olyan modell, amiben a huszonegy éves Nico Williams mindig az egy az egy elleni párharcok lehetőségét keresi, mert az edzője ezt várja el tőle” – fogalmazott.

Horvátország aranylabdása, Luka Modric már figyelmeztette az olaszokat, hogy hétfőn félelem nélkül fognak játszani, és Capello is így gondolkodik a zárómeccsről.

Sokan egy kiöregedett csapatot látnak bennük. Tudják, én mit látok? Falhoz szorított bajnokokat. A létező legrosszabb ellenfél!


A pálya tengelyében lesznek a legfontosabb emberek. Modric, Brozovic, Kovacic. Lehet, hogy nem olyan gyorsak, mint a spanyolok, de legalább olyan technikásak. A három végkimenetel közül kettő is megfelel nekünk, de úgy kellene kimenni a pályára, hogy győzni akarunk – és megmutatjuk, hogy nekünk is van keresnivalónk az Európa-bajnokságon.”

Nyitókép: Fabio Capello a lelátón, a spanyol–olasz Eb-meccsen. Fotó: Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images

#Sport#foci#labdarúgás#futball#foci-eb#olaszország#horvátország#spanyolország#fabio capello#nico williams

Címlapról ajánljuk