Sport

Gyermekként erről álmodtam és most itt vagyok – első Európa-bajnokságára készül Callum Styles

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 16:33

A középpályás nyáron először játszhat Eb-meccsen magyar színekben, a pályán kívül pedig igyekszik barátkozni a magyar nyelvvel is.

 

A nagymama-féle húsleves kifejezetten elterjedt fogás Észak-Manchesterben is, de Callum Styles nem tulajdonított ennek különösebben nagy jelentőséget, míg ki nem derült, hogy az ő mamájának levese azért különleges, mert magyar recept alapján készül. Styles nagymamája, Magdaléna ugyanis Magyarországon született, ami azért fontos, mert ennek kötődésnek köszönheti a középpályás, hogy ma a magyar válogatott játékosa.

A foci világában gyorsan terjednek a hírek és a történetem eljutott a Magyar Labdarúgó Szövetséghez is, akik megkeresték az ügynökömet. Hetekkel később hívtak, hogy kerítsem elő az útlevelemet, mert várnak a válogatott edzőtáborába.

– elevenítette fel a kezdeteket Styles a The Guardiannek.

Gyermekként erről álmodoztam és most itt vagyok - első Európa-bajnokságára készül Callum Styles
Callum Styles és nagymamája, Magdaléna Fotó: Sportal.hu

Az azóta eltelt bő két évben Styles alapembere lett a magyar csapatnak, így természetesen a nyári Eb-re is megkapta a meghívóját Marco Rossitól. A középpályás Németországban élete első Európa-bajnokságán léphet majd pályára.

Gyermekként mindig erről álmodtam és most itt vagyok. Az Európa-bajnokság egy valóra vált álom a számomra.

– nyilatkozta a közelegő kontinenstorna kapcsán a magyar válogatott játékos.

Callum Styles ejtett néhány szót a válogatott csapatkapitányáról, Szoboszlai Dominikról is, akivel a válogatott 14 meccses veretlenségi sorozatot hozott le. A jó széria még folytatódhat, bár most megszakadta, hiszen a csapat az írek elleni felkészülési mérkőzésen futott bele egy vereségbe, aminek tanulságairól Marco Rossi szövetségi kapitány is beszélt.

„Szoboszlai nagyon magabiztos vezérünk lesz a tornán. Ha vele csináljuk végig, akkor  az Európa-bajnokság a mi játszóterünk lesz, csak úgy kell játszanunk, ahogy eddig is” – mondta elismerően Styles a magyar csapatkapitányról.

Gyermekként erről álmodoztam és most itt vagyok - első Európa-bajnokságára készül Callum Styles
Callum Styles az Írország elleni felkészülési mérkőzésen Fotó: MTI/Illyés Tibor

Styles kitért szülőhazájára, Angliára is és elmondta, fájó volt számára látni, mikor az angol válogatott kikapott a 2021-es Eb-döntőben. Sőt, még ennél is érzelmesebb pillanat volt, mikor az angolok ellen kellett pályára lépnie két Nemzetek Ligája meccsen, amit Magyarország itthon 1-0-ra, kint pedig 4-0-ra nyert meg.

„Ez keserédes számomra, mert mindkét nemzetet képviselem. Mindkettő az országom, Angliában nőttem fel, de magyar gyökereim vannak. Furcsa érzés volt a két meccs után, hiszen közben az ember koncentrál a meccsre, és csak később esett, le, hogy megvertük az angolokat kétszer. És ők a világ egyik, ha nem a legjobb csapata” – mesélte a kettősségről Styles.

Gyermekként erről álmodoztam és most itt vagyok - első Európa-bajnokságára készül Callum Styles
Callum Styles Fotó: Magyar Labdarúgó Szövetség

A játékosnak egyébként a magyar gyökerekről a nagyszülői szálat leszámítva vajmi kevés ismerete volt gyerekként. Magyarországon is akkor járt először, mikor meghívták a csapat edzésére. A magyar nyelv pedig, ahogy a legtöbbeknek, számára is kihívás.

„A Duolingo applikációt használom a nyelvtanuláshoz. Nagyon igyekszem, de a magyar nyelv finoman szólva nem könnyű. Akkor volt a legnehezebb, amikor megérkeztem az országba, de szerencsére a válogatott edzéseken is sokat tanulok. Viszont amikor nincs válogatott szünet, visszajövök Angliába, ahol mindenki angolul beszél és így nehéz észben tartanom a magyar szavakat” – utalt a nyelvtanulás nehézségeire a focista.

Gyermekként erről álmodoztam és most itt vagyok - első Európa-bajnokságára készül Callum Styles
A magyar válogatott Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A jelenleg kölcsönben a Sunderlandben focizó Styles elmondta az is, hogy az Európa-bajnokságon a magyar csapat legfőbb célja, hogy továbbjusson a csoportjából a legjobb 16 közé.

Megvannak a játékosaink, megvan a szövetségi kapitányunk és megvan a megfelelő mentalitásunk is, hogy tovább menjünk. Magabiztosnak kell lennünk és keményen kell dolgoznunk

– zárta gondolatait az Eb kapcsán Styles, akit az Izrael elleni felkészülési mérkőzésen sérülés miatt le kellet cserélni, de ott lesz a magyar csapattal az Európa-bajnokságon.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

#Sport#foci#magyar fociválogatott#foci-eb#callum styles

Címlapról ajánljuk