Sport

Három góllal verte Izraelt a fociválogatott, Szoboszlait le kellett cserélni

rtl.hurtl.hu

2024. június 8. 20:32

A magyar csapat győzelemmel hangolt a jövő héten kezdődő Európa-bajnokságra. Varga Barnabás duplázott és Sallai Roland is betalált, Szoboszlai Dominik viszont sérülés miatt cserét kért.

Barátságos mérkőzés:
Magyarország – Izrael 3-0 (3-0)
Debrecen, Nagyerdei Stadion, 19 900 néző
Magyarország: Gulácsi - Lang (Fiola, a szünetben), Orbán, Szalai A. - Bolla, Nagy Á., Styles (Kleinheisler, 41.), Kerkez (Nagy Zs., 78.) - Sallai (Gazdag, a szünetben), Szoboszlai (Csoboth, 57.) - Varga B. (Ádám, 57.)
Izrael: Glazer - Dasa, Hofmeister (Safuri, 30.), Shlomo, Arad (Nachmias, 30.), Gropper - Shamir (Gordana, 30.), Lavi, Kinda (Peretz, a szünetben) - Biton (Altman, 91.), Baribo (Melamed, 69.)
gól: Sallai (11.), Varga B. (19., 22.)
sárga lap: Sallai (32.), Kleinheisler (59.), Ádám (92.), illetve Gordana (52.)

 A magyar válogatott Izraelt fogadta az Európa-bajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban. A kedd esti Írország elleni meccshez képest Marco Rossi szövetségi kapitány három helyen változtatott a kezdő tizenegyben. A dublini együttesből a sérült Dárdai Márton és Nego Loic mellett Schäfer András került ki, helyettük Szalai Attilának, Bolla Bendegúznak és Callum Stylesnak szavazott bizalmat.


Az izraeli futball az elmúlt időszakban nem a legfényesebb időszakát éli. Ugyan az Európa-bajnoki kvalifikáció során döntetlen játszottak Romániával és azzal a Svájccal, amellyel a magyar csapat egy csoportba került az Eb-n, és így elérték a pótselejtezőt, ott azonban simán kikaptak Izlandtól 4-1-re. Így Izrael még továbbra is első Európa-bajnoki szereplésére vár.

A magyar és az izraeli csapat korábban mindössze háromszor találkozott, ebből egy zárult magyar győzelemmel, egy vereséggel, egyszer pedig döntetlent értek el a csapatok.  A két válogatott tétmeccset még sosem játszott.

Új tartalom
Izraeli válogatott Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


Kezdés után a magyar csapat azonnal magához ragadta a kezdeményezést, és a 11. percben meg is szerezte a vezetést, Varga Barnabás visszafejelt labdáját Sallai Roland gurította a kapuba. A Freiburg támadója ezzel már tizenharmadik gólját szerezte a válogatottban.

Új tartalom
Sallai Roland Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


A második gól sem váratott sokat magára. Egy gyorsan elvégzett bedobást követően Bolla Bendegúz beadásából Varga Barnabás talált be. Nem sokáig állt 2-0 sem az eredményjelzőn, a 22. percben ugyanis Varga fejesből megszerezte saját maga második és a magyar csapat harmadik gólját. A gólpasszt ezúttal az első magyar gól szerzője, Sallai Roland adta. 

Az izraeli szövetségi kapitány, Ran Ben Shimon a félidőt sem várta meg, már a 29. percben kettős cserét hajtott végre, csapata pedig négyvédős rendszerre állt át. Izrael az egyik csereember, Ramzi Safuri révén a 34. percben eljutott első kapura lövéséig, amit azonban Gulácsi Péter gond nélkül hárított. 

A 41. percben sérülés miatt a magyar válogatott is cserélni kényszerült: rövid ápolás után Callum Styles helyére Kleinheisler László érkezett a középpályára. Styles a combját fájlalva hagyta el a pályát. 

A félidő hátralévő perceiben javarészt az izraeli válogatott birtokolta a labdát, de a támadási kísérleteik már a felezővonal környékén elhaltak. Az első játékrész abszolút magyar fölényt hozott, így a válogatott magabiztosan várhatta a folytatást. 

Új tartalom
Szoboszlai Dominik és Varga Barnabás Fotó: MTI/Derencsényi István


A második félidőre két helyen is változtatott Marco Rossi. Lang Ádám helyére a vállműtétjéből visszatérő Fiola Attila, Sallai Roland helyére pedig Gazdag Dániel állt be. Izrael pedig elvégezte negyedik cseréjét is, Kindát Peretz váltotta. 

Ez utóbbi nem váltott ki különösebb izgalmakat, nem úgy az 55. perc történése,  amikor isSzoboszlai Dominik mutatta a kispad felé, hogy cserét kér. A magyar csapatkapitány a combhajlítójában érzett fájdalmat, ilyen típusú sérülése pedig volt már korábban a Liverpoolban is. Szoboszlai helyére Csoboth Kevin jött, ezzel egyidejűleg pedig a duplázó Varga Barnabás is elhagyta a pályát, őt Ádám Martin váltotta. 

Új tartalom
Marco Rossi Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


A 60. percben Kleinheisler sárga lapot érő szabálytalanságát követőeen Izrael igen jó helyről jöhetett szabadrúgással, Biton azonban a magyar sorfalba bombázott, ami leginkább Kerkez Milosnak volt fájdalmas. Ezután a vendégek percei következtek, de ez inkább a labdatartásban nyilvánult meg, gólhelyzet nem alakult ki.

A Varga-Sallai-Szoboszlai hármas lejövetelével a magyar támadó gépezet lassabb fokozatra kapcsolt, a hazai csapat inkább saját térfelén tartotta a labdát. A 75. percben Kleinheisler célozta meg a kaput 25 méterről, ami könnyű zsákmány volt az izraeli kapus, Glazer számára. Egy perccel később Gazdag került ígéretes helyzetbe az izraeli kapu előtt, de nem tudott élni a lehetőséggel.  

A hajrára Nagy Zsolt állt be Kerkez Milos helyére, a Puskás Akadémia villámgyors szélsője pedig most is bizonyította, hogy rászolgált a játékpercekre. A 84. percben Fiola ívelését kis híján a kapuba emelte, az izraeli kapus verve volt, de a kapufa kisegítette. 

Győzelem az Eb-főpróbán - 3 góllal ütötte ki Izraelt a magyar válogatott
Nagy Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI


A 87. percben Csoboth középre adott labdáját Ádám Martin helyezte kapura, de erőt már nem tudott tenni a lövésbe, így az nem volt veszélyes. Az utolsó, 92. percben Izrael ismét szabadrúgáshoz jutott, Gulácsi magabiztosan húzta le a labdát. Ez volt az mérkőzés utolsó momentuma.

A magyar válogatott győzelemmel zárta az Eb előtti felkészülési időszakot. Marco Rossi csapata 3-0-ra legyőzte az izraeli válogatottat, és jelentősen teljesítményt játékot nyújtott, mint kedden az írek ellen.. Az viszont némi aggodalomra adhat okot, hogy két meghatározó játékosunk, Callum Styles és Szoboszlai Dominik is sérülés miatt hagyta el a pályát.

A magyar csapat június 15-én Svájc ellen kezdi meg szereplését az Európa-bajnokságon.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

#Sport#foci#felkészülési meccs#magyar fociválogatott#izrael#foci-eb#szoboszlai dominik

Címlapról ajánljuk