Sport

Lázár János marad a teniszszövetség élén

rtl.hurtl.hu

2024. május 30. 15:06

Újraválasztották az ellenőrző testület élére Homonnay Gézát is, aki ellen bírósági eljárás van folyamatban. Esetében hárman tartózkodtak.

A Magyar Tenisz Szövetség közgyűlése csütörtökön újabb négy évre egyhangúlag bizalmat szavazott Lázár János elnöknek és Markovits László alelnöknek.

Az MTI tudósítása szerint a budapesti Nemzeti Edzésközpontba összehívott közgyűlés az eredeti időpontban nem volt határozatképes, így harminc perccel később megismételték.

A szövetség beszámolója szerint Lázár János levezető elnökként köszöntötte a tagszervezetek képviselőit és jelezte, hogy 89 képviselő regisztrált a lehetséges 366-ból – később ez a szám 93-ra emelkedett.

Elnöknek és alelnöknek egy-egy jelölt volt, az elnökségi tagságra korábban jelentkező pályázóból pedig öt visszalépett, így a kilenc helyre kilencen maradtak, ezzel lehetővé vált, hogy nyílt szavazással döntsön a közgyűlés a tisztségviselőkről.

A küldöttek egy kivétellel mindenkinek a megválasztását egyhangúlag támogatták – Homonnay Gézánál (az ellenőrző testület elnöke) hárman tartózkodtak. Az ő esete azért is érdekes, mert mint azt a Sportal megírta: 

egy költségvetési csalási ügyben egy év kilenc hónap felfüggesztett börtönbüntetést kértek rá.

Arra a felvetésre, hogy nem gondolja-e, rossz fényt vet a szövetségre, ha egy ilyen vád ellenére felügyelőbizottsági vezető akar lenni, a következőt válaszolta: „Nem gondolom, mert ártatlan vagyok.”

(Korábban egyébként a teniszszövetség háromfős ellenőrző testületéből két tag lemondott, így vágtak neki az új választásnak.)

Lázár János a szavazás előtt megköszönte a bizalmat és úgy fogalmazott, hogy két évet vállal biztosan, mert 2026 nyarán húzni kell majd egy vonalat, megnézni, mit sikerült addig elvégezni és milyen esély van az általa képviselt program folytatására. Azt mondta, hogy 2024 és 2028 között új ciklus köszönt be az MTSZ életében, történetében. Nagyon szeretne segíteni a szponzorpénzek megszerzésében és az új elnökségnek is ez lesz a legfontosabb feladata, mert az elfogadott költségvetés megvalósulásához is be kell még hozni 150 millió forint szponzori támogatást.  

Július 28-ával kezdődően négy évre Lázár János lett az elnök, Markovits László az alelnök. Az elnökség tagjai: Adámi Csaba, Kosztoványi Roland, Erdei Csaba, Schmitt Gréta Katalin, Simon István, Somogyi Zsolt, Szávai Tibor, Szombati-Serfőző Eszter, Vágó László.

Az MTSZ előző elnöke, Szűcs Lajos (aki egyben fideszes országgyűlési képviselő is) 2020-ban 3,5 milliárd forintos támogatást kért a kormánytól, mert állítása szerint olyan pénzügyi helyzet állt elő a szövetségnél, hogy már a béreket sem tudták kifizetni. A kormány végül 2,5 milliárd forintot adott a konszolidációra.

Miután kiderültek a pénzügyi gondok, Orbán Viktor felkérésére Lázár János fideszes képviselő vette át a szövetség irányítását, a későbbi miniszter pedig büntetőfeljelentést tett, majd belső vizsgálatot, pénzügyi konszolidációt, valamint elszámoltatást ígért. A szövetség ennek szellemében kártérítési pert indított az előző főtitkár ellen, és 252 millió forintot követelt Richter Attilától.

Ezt a követelést azonban a bíróság teljesen megalapozatlannak találta, az ítélet szerint ugyanis Richter Attila a korábbi elnök szóbeli felhatalmazása alapján, és az elnökség több tagjának tájékoztatása után járt el, amikor aláírta a rendezésről szóló szerződéseket, és az sem bizonyított, hogy nem volt anyagi fedezete a versenynek. 

Lázár Jánosék tehát másodfokon is elvesztették a 252 milliós kártérítési pert, és 16 milliót még fizetnie is kell a teniszszövetségnek:


Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

#Sport#lázár jános#tenisz#magyar tenisz szövetség

Címlapról ajánljuk