Sport

A teniszszövetség háromfős ellenőrző testületéből két tag lemondott, a harmadik pedig vádlott egy költségvetési csalással kapcsolatos perben

rtl.hurtl.hu

2023. november 15. 12:51

Feltehetően nem így képzelte a megújulást Lázár János fideszes politikus, amikor megválasztották őt a Magyar Tenisz Szövetség élére: az rtl.hu információi szerint ugyanis a szervezet háromfős ellenőrző testületének két tagja is lemondott az elmúlt napokban, a harmadik pedig vádlott egy büntetőperben. Az előző főtitkár ellen a szövetség 252 millió kártérítési pert indított, de egy elsőfokú, tehát még nem jogerős részítélet szerint ezt elbukták és még nekik kellene 16 millió forintot fizetni. 

Már csak egy tagja van a Magyar Tenisz Szövetség eredetileg háromfős ellenőrző testületének, néhány nap alatt ugyanis Fehér Tamás és Paulik György is lemondott tisztségéről – tudta meg az rtl.hu. A Blikk korábbi cikke szerint a harmadik tag, az ellenőrző testület elnöke vádlott egy költségvetési csalással kapcsolatos ügyben, Homonnay Géza azonban nem távozott a posztjáról. (A pernek nincs köze a teniszszövetség ügyeihez.)

A Magyar Tenisz Szövetség alapszabálya szerint az ellenőrző testület felügyeli a szervezet gazdálkodását, működése az elnökség munkájától független, tagjait pedig a közgyűlés választja meg.

A szervezet megerősítette Fehér Tamás és Paulik György lemondását, azt azonban nem tudni, hogy hivatalosan indokolták-e a távozásukat, és ha igen, mivel.  

A szövetség elnöksége nem szólhat bele a döntésükbe

Az rtl.hu telefonon megkereste Homonnay Gézát, hogy megtudjuk, tervezi-e a lemondását, ő azonban nem akart nyilatkozni. Fontos hangsúlyozni, hogy Homonnay Géza ellen még folyamatban van a bírósági per, azaz előfordulhat, hogy alaptalanul vádolták meg őt, és végül felmentik. Az ellenőrző pozíció ugyanakkor szigorúbb etikai elvárásokat támaszthat, így a Magyar Tenisz Szövetségnél arra is rákérdeztünk, hogy mit lép a kialakult helyzetben az elnökség, tesz-e valamit Homonnay Géza elmozdítása érdekében.

A szervezet azt közölte: „A vonatkozó jogszabályokkal összhangban a Magyar Tenisz Szövetség döntéshozó szervének – a tagszervezeti képviselőkből álló közgyűlésnek – a kizárólagos hatáskörébe tartozik a szövetségi ellenőrző testület elnökének megválasztása, illetve visszahívása.”

Hozzátették: az ellenőrző testület tagjai függetlenek az elnökségtől, tevékenységük során nem utasíthatók, így sem a Magyar Tenisz Szövetség elnöksége, sem pedig hivatali vezetője (főtitkár) nem befolyásolhatja döntéseiket. Ennek megfelelően tisztségükről is kizárólag saját maguk vagy a közgyűlés dönthet.

Az elnökség ugyanakkor az alapszabály szerint nem teljesen eszköztelen, ilyen esetekben ugyanis összehívhatja a közgyűlést, amely már jogosult lenne a visszahívásról dönteni. A szövetség ezzel kapcsolatban azt írta az rtl.hu-nak, hogy „az elnökség következő ülésének napirendi pontjai még nem véglegesek, de minden bizonnyal tárgyalni fogja az ügyet a testület”.

A lemondott tagokat egyébként várhatóan pótolják majd, az MTSZ szerint pedig legkésőbb a lemondástól számított 60. napig a jelenlegi formájában működik a testület, akkor válik ugyanis hatályossá Paulik György távozása. (Fehér Tamás pár nappal korábban és azonnali hatállyal mondott le.)

Botrány az előző elnökség idején

A Magyar Tenisz Szövetség körül még az előző elnökség idején robbant ki pénzügyi botrány: Szűcs Lajos korábbi elnök (aki egyben fideszes országgyűlési képviselő is) 2020-ban 3,5 milliárd forintos támogatást kért a kormánytól, mert állítása szerint olyan helyzet állt elő a szövetségnél, hogy már a béreket sem tudták kifizetni. A kormány végül 2,5 milliárd forintot adott a konszolidációra.

A problémák felszínre kerülése után Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére Lázár János fideszes képviselő vette át a szövetség irányítását. A későbbi miniszter büntetőfeljelentést tett, majd belső vizsgálatot, pénzügyi konszolidációt, valamint elszámoltatást ígért. A szövetség ennek szellemében kártérítési pert indított az előző főtitkár ellen, és 252 millió forintot követelt Richter Attilától, de mint korábban megírtuk, ezt a pert az elsőfokú részítelet alapján elvesztették.

Az igen szövevényes ügyben egyébként más eljárások is folyamatban voltak vagy vannak, így a történtek feltárása még biztosan eltart egy darabig:

  • évek óta nyomoz például a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (ez még csak nyomozati szakban van, bővebb tájékoztatást nem adtak ennek állásáról),
  • de a szövetség indított egy munkaügyi pert egy másik volt főtitkár ellen is (ettől végül visszalépett az MTSZ),
  • valamint beperelték a korábbi teniszversenyek lebonyolításáért felelős cégeket is (ezekben sem született még elsőfokú ítélet).  

Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

#Sport#lázár jános#magyar tenisz szövetség#ellenőrző testület#lemondás#homonnay géza#ma#költségvetési csalás

Címlapról ajánljuk