Sport

Visszavonták a kínai sakkozó bajnoki címét, mert beleürített a fürdőkádba

rtl.hurtl.hu

2023. december 27. 19:31

Az internetezők azzal vádolták meg, hogy a testébe felhelyezett eszközzel csalt.

Megfosztottak bajnoki címétől egy sakkozót Kínában és pénzjutalmát is visszavonták, miután azzal vádolták meg, hogy a szállodájában a fürdőkádba végezte nagydolgát, hogy megszabaduljon egy csaláshoz használt segédeszköztől.

Az angol nyelvű pekingi Global Times a Kínai Kommunista Párt irányvonalának megfelelően viszonylag szemérmesen számol be a történtekről, de korábban már írtunk olyan amerikai esetről, amikor egy sakkozó távvezérelhető anális vibrátorral csalt.

Ezúttal a 48 éves, Honan tartományból érkezett Jen Csenglung követhetett el hasonlót a kínai nemzeti amatőr sakkbajnokság döntőjében, amit Hajnan tartományban rendeztek december 17-én. Jen százezer jüant, majdnem ötmillió forintot nyert.

Másnap, miután elhagyta a szállodát, ahol a játékosokat elszállásolták, az egyik dolgozó székletet talált szobájában a fürdőkádban. Az incidens nyomán rögtön megindult a találgatás az interneten, és az a teória született, hogy a döntő után Jennek meg kellett szabadulnia a testébe felhelyezett eszköztől, ezért a vécé helyett a fürdőkádba ürített.

A kínai sakkszövetség reagált az interneten kibontakozó botrányra, és úgy döntött, megfosztja Jent a bajnoki címtől. Bár nem tudták megerősíteni, hogy valóban csalt, arra hivatkoznak, hogy győzelmének estéjén a többiekkel italozott, majd a fürdőkádba ürített, amivel kárt okozott a szállodának, megsértette a közrendet és az illemet, és szégyent hozott a kínai sakkozókra. Egy évig a versenyeken sem vehet részt.

Jen viszont tagadja, hogy csalt volna. Azt állítja, hasmenése volt az italozás után és nem ért el időben a vécére, ezért a kádba ürített. Azt is megjegyezte, hogy negyven éve sakkozik magas szinten. Ezt a sajtóbeszámolók is megerősítik, melyek szerint Jen született tehetség, 1992 óta számos bajnoki címet nyert, 2007-ben a honani tartományi sakkcsapat edzője volt.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Sport#kína#sakk#fürdőkád#széklet

Címlapról ajánljuk