Sport

Prosztatavibrátorral csalhatott egy fiatal sakknagymester

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 14. 16:16

Bizarr vádaskodás borzolja a sakkvilág idegeit egy amerikai sakkversenyen történtek farvizén. Még Elon Musk is hozzászólt Twitteren a témához, és támogatta azt az elképzelést, hogy az egyik játékos anális vibrátort használhatott a csalás megkönnyítésére.

A múlt héten csalás vádja merült fel a Saint Louis Sakk Klub versenyén, az egyik versenyzővel kapcsolatban, írja a Riverfront Times. A szóban forgó mérkőzést szeptember 4-én játszották a Sinquefield Kupáért, az Egyesült Államok egyik legrégebb óta megrendezett sakkversenyén. Ez a Grand Chess Tour nemzetközi sakkbajnokság utolsó állomása, amelyen a világ legjobb sakkozói vesznek részt, és amelynek összdíjazása 350 000 dollár.

A kupa harmadik fordulójában a 31 éves norvég sakknagymester, Magnus Carlsen a 19 éves Hans Niemann, egy San Franciscó-i csodagyerek ellen játszott.


Carlsen ötszörös nagybajnok és a világ egyik legnagyobb sakkozója. Niemann szintén nagymester, de ő volt a legalacsonyabbra értékelt játékos a tornán. Így aztán sokkolta a sakkvilágot, amikor Niemann St. Louisban legyőzte Carlsent, akinek ráadásul előnye volt, mert ő kezdhetett világossal.

Másnap Carlsen Twitteren közölte, hogy visszalép a tornától. Soha korábban ilyet nem tett. Carlsen egy rövid videót is mellékelt a tweetjéhez, amelyen José Mourinho portugál futballedző azt mondja: „Ha beszélek, nagy bajban vagyok”.


A sakkvilágban sokan úgy értelmezték Carlsen tweetjét, hogy a norvég nagymester csalással vádolja Niemannt. Az azonban nem világos, hogy Niemann – aki korábban bukott már le csalással – most hogyan csalhatott. A mérkőzést, mint a Sinquefield-kupa összes meccsét, élőben közvetítették. A spekulációk jelentős része arra futott ki, hogy Niemann esetleg valamiféle anális vibrátort használhatott, és egy számítógépes sakkprogrammal felszerelkezett segédje morzekódokkal adhatta meg neki a győzelemhez vezető lépéseket. (Hasonló, cipőbe, zokniba rejtett szerkezettel buktak már le korábban sakkozók.) A Tesla és a Space-X vezérigazgatója, Elon Musk egy azóta már törölt tweetben maga is csatlakozott az análvibrátoros vádaskodók táborához.


Más elméletek szerint Niemann egyszerűen tippet kapott a játszma előtt Carlsen nyitásáról, így felkészülten ülhetett az asztalhoz. A Niemann és Carlsen játszmájának elemzése azt mutatja, hogy mindketten hibáztak, ami a Guardian szerint arra utal, hogy Niemann nem használt számítógépes segítséget.

A csalással kapcsolatos vádak nyomán a St. Luis-i verseny szervezői 15 perces késéssel kezdték el közvetíteni a mérkőzéseket, és további biztonsági intézkedéseket hoztak. Bár a vádak egyikét sem bizonyították még rá, Niemannt kitiltották a chess.com-ról, a világ legnagyobb sakkoldaláról, és nem hívták meg a Chess.com 1 millió dolláros Global Championship versenyére sem.

Nyitókép: Lennart Ootes / Saint Louis Chess Club

#Sport#sakk#csalás#anális

Címlapról ajánljuk