Sport

Miért törnek ki hangos nevetésben a focikedvelők, ha azt mondod: Harry Maguire?

Dévai LászlóDévai László

2023. szeptember 20. 10:33

A Manchester United védőjét korábban a posztja egyik legjobbjaként emlegették, súlyos pénzeket fizettek érte és neki, mára azonban két lábon járó mém lett. Kritikusai szerint az angol válogatott védő ma már inkább hátrányára válik a csapatának, hibát hibára halmoz, és olyan sokan támadják, hogy nemrég az anyukájának kellett megvédenie őt. Hogyan lett Harry Maguire-ből a gyűlölt „Lord Maguire”, és mi köze ehhez Cristiano Ronaldónak?

Harry Maguire 2019-ben került a Manchester Unitedhoz, a vörösök rekordösszeget, 87 millió eurót fizettek a 195 centiméter magas védőért. Maguire előtt még soha nem fizettek ennyit védőért az angol első osztályban, mégsem tűnt akkor nagynak ez az összeg a sheffieldi nevelésű játékosért. Az MU egy magas, erős, jól fejelő védőt vásárolt, akire akkor még úgy tűnt, hogy lehet csapatot építeni. 

A csapat a 2018-19-es szezon végén szörnyen szerepelt, a hatodik helyen végeztek, míg a városi rivális Manchester City megnyerte a bajnokságot.

A Manchester United újra akarta építeni a védelmét, ehhez tűnt tökéletes választásnak Harry Maguire, aki időközben az angol válogatott oszlopos emberévé vált.

Négy évvel később a védő értéke a negyedére csökkent, most konkrétan 20 millió eurót ér, évről évre kevesebbet játszott, és közben az akarata ellenére az internet legtöbbet mémelt játékosává vált. Az Anglia-Ukrajna Eb-selejtezőn a védő egy ukrán támadásnál mintha a saját csapattársát fogta volna a vendégek góljánál.


Egy felhasználó be is karikázta, hogy jobban látszódjon:


Egyetlen hiba miatt még senki körül nem alakul ki balfaszkultusz, de Maguire az elmúlt években meccsről meccsre halmozta az ilyen és ehhez hasonló, pályán elkövetett érthetetlen marhaságokat. Itt egy egészen hosszú, hétperces összeállítás eladott labdákról, csínbe adott passzokról és felfoghatatlan helyezkedésekről, amikkel mindig az ellenfél csapatát segítette, a sajátját pedig hátráltatta.


A Maguire-bakik hivatalos himnusza Coolio Gangsta's Paradise című dalának az intrója lett, ez a zene szól azokban a sokszor több százezres megtekintésű videókban, amik a TikTokon, a YouTube-on és az Instagramon terjednek. Több százezren kedvelik azokat a videókat, amiken a védő ki nem kényszerített hibákat követ el, látszólag mindenféle logikus indok nélkül.


Maguire esetében nem arról van szó, hogy az internetes trollok kipécéztek maguknak egy játékost, és onnantól minden megmozdulásában a hibát keresik. Ráadásul az ő szintjén nem lehet indok a rendszeresen gyenge teljesítményre, hogy presszionálták az ellenfél játékosai, vagy nehéz helyzetbe került. Maguire játékát nézve sokaknak úgy tűnhet, mintha amatőr játékos került volna a profik közé.

Pedig Maguire nem volt mindig nevetség tárgya, tini korában az angol harmadosztályú Sheffieldben az év játékosának és az év fiatal játékosának is választották. A Hull Cityben a szurkolók a 2017-es szezon végén az év játékosának nevezték. 2017. június 15-én a még akkor is csak 24 éves hátvéd ötéves szerződést kötött a 2015-2016-os Premier League-győztes Leicester Cityvel. Itt is hamar közönségkedvenc lett, ami nem csoda, mivel a következő idényben a szezon minden meccsén játszott.

Maguire felkeltette a Manchester United érdeklődését, de csak 2019-ben igazolt a vörös ördögökhöz. A 87 millió eurós igazolással Maguire lett az angol első osztály legdrágább védője – a keresete is ennek megfelelően magas lett. A középső védő heti 190 ezer fontot, vagyis majdnem 85 millió forintot tehetett zsebre szerződése értelmében.

Miért törnek ki hangos nevetésben a focikedvelők, ha azt mondod, „Harry Maguire”?
Fotó: Manchester United / Getty Images

Maguire felemelkedése

Maguire esetében korántsem arról van szó, hogy soha nem vált be a Manchester Unitednál. A hanyatlás lassan, külső tényezők hatására kezdődött nála. A védő nem kifejezetten sokoldalú játékos, a legjobb teljesítményt a védőfal tengelyének bal oldalán képes nyújtani. Maguire sokáig ezen a poszton is játszott, az első idényben például kifejezetten magabiztos volt a védősorban.

Ennek az idénynek a végén az MU a Premier League harmadik helyén végzett, ami kifejezetten jó eredménynek számított, tekintve, hogy Sir Alex Ferguson 2013-as visszavonulása óta kis túlzással csak vergődött a csapat.

Maguire a szezonban 38 bajnokin – tehát az összesen – pályára lépett, 1995 óta ő volt a második olyan Manchester United-játékos, aki képes volt erre (a másik ilyen fenomén egyébként Gary Pallister volt). A csapat akkori menedzsere, az egykori norvég csatárlegenda Ole Gunnar Solskjær csapatkapitánnyá is tette Maguire-t, ekkor még semmi nem utalt arra, hogy az addig magabiztos, kemény, stabil védő teljesítménye zuhanni kezd.

Lord Maguire felemelkedése

Bár az Ukrajna elleni Eb-selejtező meccs pont nem erről árulkodik, összességében azért elmondható, hogy Maguire az angol válogatottban az elmúlt években kiegyensúlyozottabb teljesítményre volt képes, mint a klubcsapatában. Ennek egészen egyszerű okai vannak. A védő évek óta ugyanabban a rendszerben játszik Gareth Southgate angol szövetségi kapitány irányítása alatt. Többnyire John Stonesszal alkották a két középső védő párosát, akivel az életben jó barátok, jól ismerik egymást. A Manchester Unitedban ezzel szemben évek óta tartó, rendszeres átalakulás zajlik. Játékosok, edzők jönnek-mennek, az új menedzserek pedig mindig a saját elképzeléseik szerint alakítják a taktikát.

Maguire 2019 óta három edző kezei alatt játszott (Ole Gunnar Solskjær, Ralf Rangnick, Erik ten Hag), és mindegyik edző kicsit máshogy képzelte a védő szerepét a csapaton belül.

Egyébként Maguire második szezonjának kezdete (ami még az edzőváltások előtt történt) sem indult könnyedén. Az angol védőt 2020. augusztus 25-én Görögországban bíróság elé állították, mert a testvérével Mykonos szigetén turistákkal és egy vendéglátóipari egység személyzetével balhéztak. Maguire-t 21 hónapra ítélték, de végül az ítéletet felfüggesztett börtönbüntetésre enyhítették. Maguire az incidens után adott interjúban egyébként arról beszélt, hogy nem érzi úgy, hogy bocsánatot kellene kérnie.


Maguire helyzetét az sem könnyítette meg, hogy 2021-ben hazatért Manchesterbe a vörösök élő legendája, Cristiano Ronaldo. A csapatban sok játékosnak nem tetszett, hogy Ronaldo mindenbe belekotnyeleskedik, és Maguire is a kritikusok közé tartozott. A portugál ráadásul ki is pécézte magának a védőt, Maguire szerepeltetésére folyamatosan panaszkodott a csapat akkori vezetőedzőjénél, a német Ralf Rangnicknál. Ronaldo az elégedetlenségének többször nyilvánosan is hangot adott.

A játékos pályafutásának a 2021-es szezon vitte be a kegyelemdöfést. Ebben az évben több fontos meccset is azért bukott el a Manchester United, mert az új, Rangnick által használt rendszerben Maguire nem találta a helyét. 

A pályán zavarodottan futkosó, ütközni próbáló játékos rendre elkésett szerelési kísérletekkel, durva szabálytalanságokkal vétette észre magát.

Maguire számára a rémálom akkor kezdődött, amikor 2021.október 16-án a Leicester 4-2-re megverte a Manchester Unitedot idegenben. A védő akkor még csak egy gólban volt benne, de a következő héten hazai környezetben, az Old Traffordon 5-0-ra kaptak ki a Liverpooltól, és a vendégek góljai közül háromban is közreműködött Harry Maguire. A védő a mérkőzés utáni interjúban bocsánatot is kért a szurkolóktól.

A szerep, amiben játszatják – a jelenlegi edző, Erik Ten Hag is – nem fekszik neki, ami rendkívül idegessé, szétszórttá és pontatlanná tette a korábban stabil játékost. Rengeteg szabálytalanságot követ el, rosszul helyezkedik, ráadásul mindezek mellé nagyon igyekszik is. Így változott Harry Maguire évek alatt tehetséges játékosból botlábú védővé, aki inkább a csapata hátrányára válik, mint előnyére.

Ő inkább a körülmények áldozata lett, egy jó képességű játékos, akiért nem véletlenül fizettek nagy összeget korábban, de pont ezért is lett könnyű bűnbaknak kikiáltani. Az nem véletlen, hogy a válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate még mindig rendszeresen hívja, játszatja és az se, hogy a West Ham is meg akarta venni a nyáron, csak a fizetésén csúszott el a megállapodás

– mondta Haraszti Ádám, a Sport TV riportere, aki szerint arra nem sok esély van, hogy újra nagy összeget fizessenek a védőért, bár a West Ham 40 milliós ajánlata sem lett volna kevés a mostani formáját és piaci értékét nézve. 

Arra a kérdésre, hogy mikor nyerheti vissza a régi önmagát a focista a sportriporter azt felelte, hogy Manchesterben egyre nehezebben elképzelhető a nagy visszatérése, amire igazán szüksége lenne, az a környezetváltozás.

Maguire gúnynevet is kapott az interneten, Lord Maguire-nek csúfolják, mert a játékából kikopott minden nemesi, ami korábban jellemző volt rá. A játékos egyébként viselhetné rosszabbul is a feléje áradó gyűlöletáradatot, becsülettel állja a sarat, nem fordul komolyan szembe a szurkolókkal, ez viszont már nem igaz az édesanyjára, aki épp a napokban elégelte meg, hogy folyton a fiát bántját.

Anyaként nem tudom elfogadni, hogy a fiamat ilyen sok negatív, sértő jelzővel illetik a szurkolók, a rajongók, sőt még a szakértők is olykor

idézi a Guardian a játékos édesanyját, Zoét.

Nyitókép: Charles McQuillan / Getty Images

#Sport#harry maguire#anglia#foci#válogatott#manchester united#védő#mém#internet#ma

Címlapról ajánljuk