Sport

Szöllősi György szerint „lemagánemberezték” az ő rendkívüli nagyköveti státuszát

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 15. 18:03

Úgy véli, a nagykövetség válasza „kicsit nyegle” volt. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, néhány nappal ezelőtt nem engedték be Szöllősi Györgyöt, a Nemzeti Sport főszerkesztőjét az Egyesült Államokba.

Szöllősi a Facebookon közölte, hogy „az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta tőlem a vízumot, a külügyminisztérium hivatalos vízum iránti kérelme ellenére”.

A nagykövetség erről a konkrét esetről azt írta, hogy az amerikai törvények értelmében nem áll módjukban tájékoztatást adni egyedi vízumügyekről. Ezt követően viszont megjegyezték, hogy a közelmúltban értesítették Budapestet arról, hogy

megszaporodott a magyar kormány által kiállított diplomataútlevéllel beutazni kívánó olyan emberek száma, akik hivatalos minőségükben nem köthetők a kormányhoz.

Erről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:

Szöllősi az ügyről most a Mandinernek nyilatkozott, szerinte

meglehetősen cinikus és lekezelő az amerikai nagykövetség válasza, amellyel megindokolták, hogy miért nem kapta meg a Külügyminisztérium által igényelt diplomatavízumot.

A Nemzeti Sport főszerkesztője úgy fogalmazott: „a nagykövetség válasza azt sugallja, hogy itt valami ügyeskedés történt, valaki diplomatának próbálta kiadni magát, és nem hivatalos ügyben diplomatavízumot próbált magának igényelni”. Ezzel szemben szerinte, mivel maga a külügyi tárca igényelte a vízumot, és delegálta volna egy amerikai rendezvényre, teljesen egyértelmű volt, hogy a minisztériumot képviseli.

Szöllősi szerint ezért is volt nagyon furcsa az a visszautasítás, amelyet azóta Gulyás Gergely is barátságtalan gesztusnak minősített. A főszerkesztő úgy véli, az ügyben nem az ő személye a lényeges, hanem azok a nagykövetség „kicsit nyegle” válaszából következő üzenetek, amelyek túlmutatnak az eseten.

Ezek szerint ők tartják fenn maguknak a jogot, hogy eldöntsék ki a magyar diplomata, és ki nem az, hogy a köztársasági elnök kinevezése az komolyan veendő, vagy „lemagánembereznek” egy rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti státuszt. Hogy mi a fontos diplomáciai küldetés, mi a hivatalos kiküldetés a minisztérium képviseletében és mi nem az

– magyarázta, és hozzátette, hogy aggályos ez a precedens, ugyanis ezután megtörténhet, hogy „újra és újra felülbírálják a külügyminiszter, a köztársasági elnök, a kinevezett magyar diplomaták döntéseit, kéréseit és a protokollnak megfelelő szabályos eljárásait”.

Nyitókép: Szöllősi György. Fotó: Kovács Anikó / MTI

#Sport#szöllősi györgy#vízum#egyesült államok#futball#nagykövet

Címlapról ajánljuk