Belföld

Reagált az Egyesült Államok nagykövetsége arra, hogy Szöllősi György nem kapott vízumot

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 13. 19:42

Az amerikai nagykövetség szerint az elmúlt időszakban megszaporodott a diplomataútleveles, ám a kormányhoz nem köthető emberek száma.

Csak kormányhivatalnokoknak adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem – írta az amerikai nagykövetség a hvg.hu-nak,  miután rákérdeztek, a Nemzeti Sport főszerkesztőjénak, Szöllősi Györgynek az ügyére, aki nem kapott beutazási engedélyt az országba.

Szöllősi a Facebookon közölte, hogy „az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta tőlem a vízumot, a külügyminisztérium hivatalos vízum iránti kérelme ellenére”.

A nagykövetség erről a konkrét esetről azt írta, hogy az amerikai törvények értelmében nem áll módjukban tájékoztatást adni egyedi vízumügyekről. Ezt követően viszont megjegyezték, hogy a közelmúltban értesítették Budapestet arról, hogy 

megszaporodott a magyar kormány által kiállított diplomataútlevéllel beutazni kívánó olyan emberek száma, akik hivatalos minőségükben nem köthetők a kormányhoz.

Az USA törvényei szerint viszont a bemutatott útlevél típusától függetlenül csak a külföldi kormányok tisztviselői számára adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem. Ez a szabály nem csak Magyarországra vonatkozik – tették hozzá.

Szöllősi korábban azt mondta, azzal, hogy az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta tőle a vízumot, megaláztatás érte Magyarországot, „a nemkívánatosnak minősített sajtót, a média képviselőjét és a sportújságírócsaládot”.

Nyitókép: Szöllősi György. Fotó: MTI/Kovács Anikó.

 

#Belföld#szöllősi györgy#vízum#egyesült államok#diplomatavízum

Címlapról ajánljuk